Έξωση σε 18 οικογένειες που έχουν κτίσει τα σπίτια τους ή έχουν στάβλους και κήπους σε μια έκταση στον Αγιο Φανούριο, γίνεται με δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θεωρούνται καταπατητές και πρέπει να φύγουν.

Ήδη, πριν μερικές μέρες απειλήθηκαν επεισόδια όταν έγιναν οι πρώτες επιδόσεις , καθώς οι «κάτοχοι» της γης, αρνούνται να απομακρυνθούν.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας πολύχρονης δικαστικής διαμάχης, ανάμεσα στους φερόμενους ως καταπατητές και στην κληρονόμο του ιδιοκτήτη, η οποία έχει δικαιωθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου. Από την πλευρά τους οι οικογένειες που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται την έκταση αυτή, αμφισβητούν τις δικαστικές αποφάσεις και έκαναν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, στρεφόμενοι κατά δικαστών στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Η υπόθεση ξεκινά το 1957, όταν ο Ηλίας Ζουλφάκος διευθυντής τότε της Διεύθυνσης Γεωργίας, αγόρασε από τον κληρούχο Χουσεϊν Σαλημπερτάκη μια μεγάλη έκταση 15.078 τετραγωνικών μέτρων αντί 40.000 δραχμών η αξία της οποίας ξεπερνά σήμερα τα 2.000.000 ευρώ.

Η έκταση αυτή, συνορεύει βόρεια με τον παραλιακό, νότια με τη λεωφόρο Ικάρου και δυτικά βρίσκεται κοντά (δεν εφάπτεται ) στην λεωφόρο Καζαντζίδη.

Στην έκταση αυτή, άρχισαν να εγκαθίστανται σταδιακά, διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι φύτεψαν κήπους και ελιές, άνοιξαν πηγάδια και έχτισαν σπίτια. Και εδώ βρίσκεται η αιχμή της αντιδικίας, αρχικά με τη χήρα του Η. Ζουλφάκου και στη συνέχεια με την κόρη τους η οποία διαμένει στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες που διεκδικούσαν τα οικόπεδα στην έκταση αυτή και η κυρία Ζουλφάκου, είχαν εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες οι οποίοι δικαίωσαν την τελευταία.

Οι καταπατητές ζητούσαν την κυριότητα λόγω χρησικτησίας από τη δεκαετία του ‘60 ενώ η κληρονόμος υποστηρίζει ότι η έκταση καταπατήθηκε μετά το 1988 και ότι το 1975 ο πατέρας της είχε αναθέσει σε κάποιο γνωστό του την επιστασία του οικοπέδου και αργότερα σε κάποιον συγγενή ενώ και ο ίδιος ερχόταν συχνά στο Ηράκλειο και ενδιαφερόταν για την περιουσία του.

Αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστήριξε και άλλος μάρτυρας με αποτέλεσμα οι 18, να μηνύσουν τόσο τον ίδιο όσο και την κληρονόμο της έκτασης για ψευδορκία, οι οποίοι ωστόσο, αθωώθηκαν πριν δύο χρόνια. Για την εξέλιξη αυτής της δίκης, οι θιγόμενοι καταπατητές ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας δικαστές και αντεισαγγελέα και –σύμφωνα με πληροφορίες- διεξάγεται δικαστική έρευνα.

Μετά το τέλος των δικαστικών αγώνων, εκδόθηκε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής των καταπατητών και δικαστικός επιμελητής έχει αρχίσει ήδη να θυροκολλεί τα σχετικά έγγραφα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των εκμεταλλευτών της έκτασης , που απειλούν ότι θα επιτρέψουν σε κανένα να τους διώξει.

Πριν μερικές μέρες σημειώθηκε επεισόδιο, όταν ο δικαστικός επιμελητής επισκέφτηκε τον ιδιοκτήτη επιχείρησης και προσπάθησε να θυροκολλήσει την απόφαση έξωσης. Κάποιοι τον καταδίωξαν και τον απείλησαν ενώ το προειδοποίησαν να μην τολμήσει να εμφανιστεί ξανά στην περιοχή.