Συνάντηση Κορυφής για τα παιδιά

Καλλιτεχνική επιμέλεια και επιμέλεια ύλης Ρέα-Ελευθερία Καρκαβάτσου

Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 1990 πραγματοποιήθηκε μια Συνάντηση Κορυφής για τα παιδιά στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα της UNICEF .

Hταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ηγέτες 70 και πλέον χωρών υπέγραψαν μια Παγκόσμια Διακήρυξη για την επιβίωση, την προστασία και την ανάπτυξη των παιδιών.

“Τα παιδιά όλου του κόσμου είναι αθώα, ευπαθή και εξαρτημένα από μας. Είναι περίεργα, ζωηρά και γεμάτα ελπίδα. Ο χρόνος τους πρέπει να είναι χαρούμενος και ειρηνικός με παιγνίδι, διάβασμα και ανάπτυξη. Το μέλλον τους πρέπει να διαμορφώνεται με αρμονία και συνεργασία. Η ζωή τους πρέπει να ωριμάζει με το άνοιγμα των προοπτικών τους και την απόκτηση νέων εμπειριών” είναι οι πρώτες φράσεις της διακήρυξης, που συνεχίζει...

Την Κυριακή πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής πάνω από ένα εκατομμύριο κεριά ανάφτηκαν από απλούς ανθρώπους σ’όλο τον κόσμο για την επιτυχία της.

Κάθε ένα από αυτά, συμβόλιζε την άσβεστη ελπίδα στην καρδιά των ανθρώπων ότι ο κόσμος παρά τα προβλήματα και τους κινδύνους των επομενων ετών, μπορεί να γίνει καλύτερος. “Θα απαιτήσει διαρκή και σκληρή προσπάθεια απ’όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη” όπως αναφέρει το Πρόγραμμα Δράσης της Διάσκεψης.

Για να μπορέσει όμως να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια πρέπει να επιτευχθεί ευρεία αποδοχή μιας νέας ηθικής για τα παιδιά. Μιας ηθικής που απαιτεί να είναι τα παιδιά οι πρώτοι που θα ευεργετούνται από τις επιτυχίες της ανθρωπότητας και οι τελευταίοι που θα υποφέρουν από τις αποτυχίες της.

Μιας ηθικής που θα αναγνωρίζει ότι ο πολιτισμός μετριέται, ο ανθρωπισμός ελέγχεται και το μέλλον χτίζεται από τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία προστατεύει και φροντίζει τα παιδιά της!

Η Ημέρα του Παιδιού και της UNICEF δεν είναι ημέρα σκέψης.

Είναι ημέρα δράσης για τα παιδιά!