ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Η καταγγελία είναι υποχρέωση

Της Νίκης Ρωμανάκη*

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης που αφορούν σε ανηλίκους αναφέρονται στις αρχές και βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το γεγονός αυτό συναρτάται με διάφορους παράγοντες. Ένας παράγοντας είναι ότι σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση, η έκθεση των παιδιών σε βίαιες συμπεριφορές αυξάνεται καθώς την ίδια στιγμή λόγω συνθηκών αυξάνεται η ψυχολογική επιβάρυνση ατόμων και οικογενειών.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι ενώ παλιότερα η κακοποίηση αποτελούσε ένα επτασφράγιστο μυστικό για την οικογένεια το οποίο δεν αποκαλυπτόταν ποτέ και σε κανέναν, σήμερα η αντίληψη αυτή φαίνεται να αλλάζει προοδευτικά.

Τα θέματα αυτά δεν αποτελούν πια ταμπού μέσα στην οικογένεια και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Η οικογένεια συζητά γι’ αυτά με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην αισθάνονται ντροπή ή φόβο να προσεγγίσουν τους γονείς στην περίπτωση που βιώσουν κακοποίηση στο περιβάλλον τους.

Γενικά σήμερα η αντίληψη ότι η σεξουαλική κακοποίηση, ιδιαίτερα σε βάρος ανήλικων παιδιών αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, προοδευτικά εξαλείφεται και καθίσταται σαφές ότι τόσο η οικογένεια όσο και οι φορείς που αλληλεπιδρά (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, γιατροί) έχουν υποχρέωση να καταγγείλουν την κακοποίηση παιδιών.

Εκείνο ωστόσο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό τόσο στους ειδικούς όσο και στις εμπλεκόμενες αρχές είναι το γεγονός ότι ενώ όλο και περισσότερα περιστατικά καταγγέλλονται, ο αριθμός αυτός παραμένει ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των περιστατικών κακοποίησης που συμβαίνουν και δεν αποκαλύπτονται.

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό πραγματικών περιστατικών δηλώνεται σε υπηρεσίες. Όπως μάλιστα τονίζεται, επίσημοι αριθμοί και ακριβή στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν για τα παιδιά θύματα κακοποίησης.

*Η Νίκη Ρωμανάκη είναι ψυχολόγος (MSc), οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Το “τέρας” της σεξουαλικής κακοποίησης τρώει τα παιδιά
Τα πολλά πρόσωπα του «κακού λύκου» : Σε μάστιγα εξελίσσεται η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών
Τα σημάδια του κινδύνου
Η καταγγελία είναι υποχρέωση
Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
20/3/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions