Της Κατερίνας Μυλωνά

Οι αδελφές Μαριάννα και Στέφη Καψετάκη μιλούν στην “Π” για τη μεγάλη τους αγάπη στο πιάνο, τα μαθήματά τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου φοιτούν και τα όνειρά τους

Δίδυμο ταλέντο και χάρισμα στη μουσική, τον αθλητισμό αλλά και τη μελέτη, έχουν οι αδελφές Μαριάννα και Στέφη Καψετάκη, οι οποίες από πολύ μικρή ηλικία συλλέγουν βραβεία και διακρίσεις. Η μεγάλη τους αγάπη είναι το πιάνο, όμως, δεν αμελούν τα μαθήματά τους στα τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου φοιτούν στο δεύτερο έτος. Μιλούν στην «Π» για τη σχέση τους με τη μουσική και τα όνειρά τους για το μέλλον.



Η πρώτη επαφή

Από ηλικία μόλις έξι ετών, η Μαριάννα έμαθε να αγαπά τη μουσική, αφού πήγαινε με τους γονείς της σε πολλές συναυλίες με πιανίστες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις. «Ξαφνικά, είπα στη μητέρα μου ότι θα ήθελα να μάθω πιάνο», αναφέρει η ίδια. Κάπως έτσι, έγινε η πρώτη της επαφή με το πιάνο και στη συνέχεια, με παρότρυνση της καθηγήτριας, ακολούθησε τα χνάρια της και η Στέφη. «Εγώ, αρχικά, δεν ενδιαφερόμουν τόσο για το πιάνο αλλά είδα την αδελφή μου στο ωδείο να παίζει και η διευθύντρια με παρότρυνε, έτσι εντάχτηκα στα μαθήματα και είδαν ότι ήμουν κάπως καλή και συνέχισα», λέει η Στέφη.

Παράλληλα, γράφτηκαν στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν και άλλα όργανα μουσικής. Η Μαριάννα επέλεξε κιθάρα και η Στέφη βιολί, και οι δύο παρακολούθησαν- υποχρεωτικά- μαθήματα ταμπουρά. Μετά, όμως, την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο δεν είχαν τη δυνατότητα να τα συνεχίσουν.



Αγάπη για τη μουσική

«Η μουσική σε βοηθάει να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, σου δίνει ελευθερία και καλλιτεχνικό ύφος, μπορείς να σκέφτεσαι διαφορετικά τα πράγματα, όχι στερεότυπα. Είναι εύκολο στην εποχή μας να κολλήσεις στην καθημερινότητα ή να είσαι πολύ εξειδικευμένος σε έναν τομέα και να ξεχάσεις όλα τα υπόλοιπα», αναφέρει η Μαριάννα.

«Η μουσική είναι ευχαρίστηση, ένας τρόπος να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, τη φασαρία, είναι τρόπος έκφρασης», συμπληρώνει η Στέφη. Θεωρεί, μάλιστα, πως, λόγω κρίσης, ο κόσμος έχει ανάγκη τη μουσική «Ειδικά σε αυτούς τους καιρούς με την κρίση και την κατάθλιψη είναι απαραίτητο να βρει κάποιο διέξοδο σε οποιαδήποτε τέχνη», τονίζει. Ιδιαίτερη αγάπη τρέφουν για την κλασική μουσική, την οποία έχουν μάθει να αγαπούν από πολύ μικρή ηλικία.

«Η κλασική μουσική μου αρέσει, είναι πιο ενδιαφέρουσα, μου αρέσει να παίζω και να ακούω. Είναι πιο σύνθετη κι έτσι μπορείς να καταλάβεις πιο πολλά. Οι ποπ και ροκ μπορεί να έχουν ένα ρυθμό καθορισμένο και μια μελωδία, όμως, είναι πολύ απλός, σε βοηθάει απλώς να συγκεντρωθείς σε μια μελωδία ενώ στην κλασική μουσική μπορεί να έχεις πολλές μελωδίες και να καταλάβεις τη σχέση τους (αρμονία ή αντίστιξη)», εξηγεί η Μαριάννα. Ο αγαπημένος συνθέτης της Στέφης είναι ο Σοπέν, όπως εξομολογείται, και λέει πως αδυνατεί να φανταστεί τον κόσμο χωρίς μουσική.