Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Είναι άξιος επαίνου ο συγγραφεύς, διότι δημιουργεί δύο ανθρωπίνους τύπους, οι οποίοι, αν και προέρχονται από διαφορετικούς λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς, συνδέονται διά δεσμών φιλίας ισχυρών και κατορθώνουν να αποδεχθούν την ετερότητα ο εις του άλλου, χωρίς αυτή να δημιουργή δυσχερείας εις την φιλίαν των. Τοιαύτα παραδείγματα ανθρωπίνων υπάρξεων είναι καθοδηγητικοί πόλοι διά τους συγχρόνους ανθρώπους, τους οποίους ωρισμένοι προσπαθούν να παρασύρουν εις εχθρότητα και αντιπαλότητα, ως εάν προϋπόθεσις της ορθής ζωής είναι η μάχη και η αντίθεσις. (...).

Δεν δυνάμεθα να αγνοήσωμεν ούτε να παραποιήσωμεν την ιστορίαν.

Δυνάμεθα όμως να οικοδομήσωμεν επʼ αυτής μίαν νέαν θεώρησιν, μίαν νέαν στάσιν. Ίσως απαιτείται μακρός χρόνος διά να θεραπευθούν πληγαί του παρελθόντος, αλλʼ είμεθα υποχρεωμένοι να προχωρήσωμεν όχι εις άρνησιν αυτών, επί του ψεύδους ουδέποτε ωκοδομήθη στερεόν οικοδόμημα, αλλά εις υπέρβασιν αυτών. (...).

Ευχόμεθα εκ βαθέων όπως το παρουσιάζομεν βιβλίον συντελέση εις την βελτίωσιν των σχέσεων των ανθρώπων και των λαών και όπως τόσον αυτό προβληθή και διαδοθή ευρέως, όσον και άλλαι προσπάθειαι προβολής των ιδεών της συμφιλιώσεως αναληφθούν, ώστε να εκριζωθή η κληρονομημένη αντανακλαστική αντίδρασις και να εδραιωθή ειλικρινώς νέον κλίμα με νέας φιλικάς διαθέσεις, επερειδομένας και φυομένας ακριβώς επί της οδυνηράς πείρας του ιστορικού παρελθόντος και προς αποφυγήν επαναλήψεως αυτής».