Εργοτέλης, μια ομάδα με ιστορία...

Η “Π” ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1968 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ


Σαρανταένα χρόνια έχουν περάσει από τις 15 Οκτωβρίου 1968 που το τμήμα μπάσκετ του Εργοτέλη γράφτηκε, ως πρώτο από το Ηράκλειο, στα μητρώα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών (το1970 χωρίστηκε σε ΕΟΚ, ΕΟ Πετοσφαίρισης, ΕΟ Χειροσφαίρισης).

Σαρανταένα χρόνια δημιουργίας και συνεχους προσπάθειας για την άνοδο του ηρακλειώτικου μπάσκετ ενώ οι άνθρωποί του υπερηφανεύονται τόσο για τις επιτυχίες του τμήματος μέχρι τα μέσα της 10ετίας του 1990 όσο και το γεγονός ότι από την ομάδα έχουν περάσει αξιολογότατοι αθλητές αλλά και προπονητές με πρώτο και... καλύτερο τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού, γνωστό κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος στα πρώτα προπονητικά του βήματα κάθισε στον πάγκο του Εργοτέλη και τον οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Βʼ Εθνική (1977).

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι των αναμνήσεων του τμήματος με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις του συλλόγου για τα 40 χρόνια μπάσκετ. Αρχές της 10ετίας του ʽ50 πρωτοήρθε το μπάσκετ στο Ηράκλειομε πρωτοπόρους τους Λευτέρη Γεωργιάδη (καθηγητής Φυσικής Αγωγής στον “Κοραή”), Μάνο Ζηρεμίδη (Δημόσιο υπάλληλο, παλιός παίκτης του ΠΑΟ) και Χάρη Ευαγγελινό (καθηγητή Αγγλικών). Αμούστακα, τότε, παιδιά συγκεντρώνονταν σε σχολεία και μάθαιναν τα μυστικά του αθλήματος.

Το καλοκαίρι του 1968 και μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης από την ΑΕΚ (νίκησε 89-82 τη Σλάβια) η ΓΓΑ κήρυξε “έτος αθλοπαιδιών” και υπεύθυνη ήταν η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών (ΕΟΑΠ) η οποία περιελάμβανε τα αθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ).

Στο Ηράκλειο ήρθαν τότε εκπρόσωποι της ΕΟΑΠ για να διαδώσουν τα αθλήματα αυτά που μέχρι τότε παιζόταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χαλκίδα.

Στα γραφεία της ΕΠΣΗ (τότε ήταν στην Καλοκαιρινού) έγινε σύσκεψη παραγόντων και αποφασίζεται η ίδρυση τμημάτων μπάσκετ από Εργοτέλη, Κάστρο, ΟΦΗ και “Ηράκλειο”. Τα Χανιά από το 1966 είχαν τον ΑΟ Κύδων και το 1969 ιδρύεται ο ΟΑΧ.

Ο Εργοτέλης, τότε, μάζεψε τα παιδιά που είχε (Καράμπελα, Δασκαλάκη Α., Μ., Ταμπακάκη, Παπαδρακάκη κ.α.) και πίσω από τη νοτική εξέδρα του γηπέδου στο “Μαρτινέγκο” ξεκινούν οι πρώτες προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Χάρη Ευαγγελινού. Αργότερα, γήπεδο φτιάχνεται δεξιά από την είσοδο των εγκαταστάσεων του Εργοτέλη στο “Μαρτινέγκο”. Πρωτοπόροι γιʼαυτή την ίδρυση του τμήματος ήταν οι Ν. Παπαδογιάννης, Θ. Σινόπουλος, Β. Κοκκίνης,  Δ. Γιαννουλάκης και Ι. Μυρτάκης. Μάλιστα ο τελευταίος ορίζεται και πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής Μπάσκετ με την σύμφωνη γνώμη του τότε προέδρου του Εργοτέλη Φυσαράκη. Την κίνηση αυτή ακολουθούν και τα υπόλοιπα σωματεία της πόλης και βλέπουμε το “Κάστρο” (μετέπειτα ΓΕΗ) να εγγράφεται στην ΕΟΑΠ στις 26/1/69, τον ΟΦΗ την 1/4/69 και το “Ηράκλειο” στις 25/4/69.

Τον Μάρτιο του 1969 ο ΟΦΗ αποκτά τον Ευαγγελινό ως προπονητή και ο Εργοτέλης σε αντικατάστασή του φέρνει τον παλιό αθλητή του ΠΑΟ και βοηθό του τότε κόουτς του ΠΑΟ, Κίμωνα Αγάθο. Μάλιστα διοργανώνει τον Απρίλιο του 1969 τουρνουά αλλά ο σύλλογος απαγορεύει να συμμετάσχουν ομάδες που δεν είναι εγγεγραμένες στην Ομοσπονδία.

Έτσι οι τοπικές αποκλείονται και έρχονται Σπόρτιγκ και Ολυμπιακός. Αυτό ήταν ένα πολύ δυνατό τεστ για την ομάδα που τον Μάιο του 1969, και αφού πρώτα είχε συσταθεί η Τ.Ε. Κρήτης, συμμετέχει στο πρώτο Παγκρήτιο πρωτάθλημα περιόδου 1968-69. Δεκαπέντε (!!) μέρες κράτησε και ο Εργοτέλης παίρνει τον τίτλο με 12β. έναντι 9 του “Ηράκλειο”, 8 του “Κάστρο” και 4 του ΟΦΗ. Η δύναμή του ήταν μεγάλη αφού και τις δύο επόμενες χρονιές οι τίτλοι του ανήκουν. Δύναμη όμως είχε και στους παίδες-εφήβους αφού τα πρώτα τρία πρωταθλήματα (ξεκίνησαν στην Κρήτη το 1970-71) τα έπαιρνε σχετικά άνετα. Μέχρι το 1976 μετρούσε έξι τίτλους έχοντας κατά καιρούς ως προπονητής τους Γιώργο Φιλιππάκη, Αντώνη Πανταζή, Γιώργο Νικητόπουλο, Γιώργο Καραβία και Βαγγελη Καρκανάκη. Ο τελευταίος μάλιστα - μετά το 76-71 επί του ΟΦΗ το 1976 όπου ήρθε ο 6ος τίτλος στον σύλλογο- οδήγησε την ομάδα στο Πανεπαρχιακό για άνοδο στην Βʼ Εθνική. Η πρώτη, αυτή, προσπάθεια δεν καρποφόρησε- για διάφορους λόγους όπως εξηγεί σε επιστολή του τότε στην “Π” ο κ. Καρκανάκης- αφού η ομάδα έχασε από Λέσβο και Χαλκίδα. Η επόμενη χρονιά (1977) ήταν πιο τυχερή για τον Εργοτέλη του Αγγελικάκη ενώ έφοροι του τμήματος μπάσκετ ήταν οι Νικηφοράκης, Μοσχόβης.

Στον τελικό με τον ΟΦΗ (ο πρώτος είχε αναβληθεί διότι οι Αθηναίοι διαιτητές δεν είχαν έρθει λόγω απεργίας της Ολυμπιακής) ο Εργοτέλης κέρδισε 64-52 με διαιτητές τους Κούτρα-Κόσσουβο.

Η Επιτροπή Μπάσκετ ανεβάζει την ομάδα (Σταυρακάκης, Καράμπελας, Μπολέτης, Καλογεράκης, Ράλλης κ.α.) νωρίτερα στην Αθήνα για προετοιμασία έχοντας κόουτς τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τις μέρες που οι Ηρακλειώτες έβλεπαν με δέος για δεύτερη φορά τζάμπο της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο και το σινεμά “Κάστρο” να παίζει “Τρελές κούρσες απίθανες περιπέτειες” και φυσικά Ελλάδα και Κύπρο να πενθούν για το θάνατο του Μακάριου, ο Εργοτέλης κερδίζει 59-51 (24-21 ημιχρ. τον Κύδωνα Χανίων και 75-69 (32-32) την Χαλκίδα και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Βʼ Εθνική αφού τότε Γʼ Εθνική δεν υπήρχε. Αυτό το γεγονός θα μείνει ανεξιτήλο τόσο στον Εργοτέλη που θα βραβεύσει πολλά χρόνια μετά όταν ως προπονητής του Ολυμπιακού είχε έρθει εδώ για να αγωνιστεί με το “Ηράκλειο” αλλά και ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφέρει σε συνεντεύξεις του.

Στη Βʼ Εθνική (1977-78) ο Εργοτέλης πραγματοποιεί μια μόνο νίκη σε 20 αγώνες (Δωριέα Ρ. 58-33) και φυσικά υποβιβάστηκε. Έφορος τότε ήταν ο Φραγκίσκος Τσικνάκης. Την ίδια χρονιά συναντά και το “Ηράκλειο” στη Βʼ Εθνική όπου στο πρώτο παιχνίδι χάνει με 68-47. Στο τοπικό αρχίζει την αναδιοργάνωσή του και το 1978-79 κατακτά τον τίτλο νικώντας 48-31 την Αναγέννηση. Τον βοήθησε όμως και η νίκη του ΟΦΗ επί του “Ηράκλειο” με 64-62 αφού για ένα βαθμό (11) πήρε τον τίτλο από το “Ηράκλειο” (10β.) έχοντας προπονητή τον Μάνθο Σταθάκη και παίκτες όπως τους Πρατσίνη, Βλαστό, αδελφούς Σκανδαλάκη, Αναγνωστάκη, Χωματά, Παπαδάκη Σ., Α. Παπαδάκη στην αρχή αλλά μετά επέστρεψαν Χατζηβασίλης, Σταυρακάκης, Μπολέτης, Λυγερός δηλαδή η παλιά φρουρά. Στο Πανεπαρχιακό (Αύγουστος 1979) κέρδισε τη Σάμο 64-51 και ανεβαίνει ξανά στη Βʼ Εθνική γιατί είχε κερδίσει την Παναχαϊκή η οποία ισοβάθμισε στην κορυφή νικώντας 59-55 τον Κύδωνα. Ηταν η 2η άνοδος του Εργοτέλη στη Βʼ Εθνική με παίκτες τους Καράμπελα, Σταυρακάκη, Μπολέτη, Σπυριδάκη, Χατζηβασίλη, Μάντζα, Σταθάκη, Λυγερό και Κοκκινίδη. Η περίοδος του (1979-80) ήταν στη Βʼ Εθνική ξανά χωρίς διάκριση.

Την περίοδο 1981-82 κατέκτησε το Κύπελλο Κρήτης, κερδίζοντας στον τελικό τον Κύδωνα με 56-45.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ημιτελικό εναντίον της ΓΕΗ κοούτσαρε τον Εργοτέλη και πάλι ο Γιάννης Ιωαννίδης. Την ίδια περίοδο (1982) κερδίζει άνετα το πρώτο Παγκρήτιο πρωτάθλημα (την προηγούμενη χρονιά, ουσιαστικά χωρίς προπονητή μια και τον Μάρτιο είχε προσληφθεί ο Κώστας Διονυσόπουλος ήταν πρώτος στην Ανατολική Κρήτη αλλά έχασε από τον Κύδωνα στον τελικό) νικώντας 75-61 στο μπαράζ την ΓΕΗ με προπονητή τον Άρη Ραφτόπουλο. Στο Πανεπαρχιακό κερδίζει 69-51 τον Παλαίμωνα Κ. 45-41 τη Σάμο και χάνει στην παράταση 60-57 (49-49 κ.α.) από την ΕΑ Πατρών. Ως δεύτερος παίζει αγώνα μπαράζ με τη 2η ομάδα του Βʼ Ομίλου που ήταν ο Φαίακας Κέρκυρας. Κερζίζει 51-50 και ανέβηκε στη Βʼ Εθνική για τρίτη και τελευταία φορά στην ιστορία του. Τότε έπαιζαν Βλαστός, Μπολέτης, Καλογεράκης, Σταθάκης, Αναγνωστάκης, Σκανδαλάκης, Σταυρακάκης, Χατζηβασίλης, Τζανάκης, Μαραυγάκης, Λυδάκης, Παπαδάκης, Χωματάς, Χρυσός, Μαμουλίδης, Μαρκάκης και Γιαννουλάκης. Στη Βʼ Εθνική (προπονητής Σ. Καραβίας και από την 3η αγωνιστική Ν. Τούλης και μετά Σταθάκης) πέτυχε 3 νίκες και υποβιβάστηκε και πάλι.