Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Εν τη παλάμη… παρέλαβε χθες ο δήμαρχος Γ.Κουράκης από την υπόλογο του υπουργείου Πολιτισμού κ.Χατζηδάκη, την επιταγή των πρώτων 5 εκ ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου.

Τα χρήματα που παραδόθηκαν θα οδηγηθούν στον ειδικό λογαριασμό του έργου, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου, απέναντι στον εργολάβο, μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ποσό το οποίο παραδόθηκε, όπως είναι γνωστό, καλύπτει το σύνολο που διεκδίκησε η δημοτική επιχείρηση από την ηγεσία του υπουργείου, για τη φετινή χρονιά. Η παράδοση των χρημάτων, όπως είναι προφανές αποτελεί μια θετική εξέλιξη στην ομαλή ροής της χρηματοδότησης του έργου από το υπουργείο. Παράλληλα όμως αναγκάζει και τη ΔΕΠΤΑΗ, να «τρέξει» τις διαδικασίες για να απορροφηθούν τάχιστα τα κονδύλια αυτά, ώστε την επόμενη χρονιά, να είναι σε θέση να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και να επιταχύνει τους χρόνους κατασκευής του Πολιτιστικού.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να λυθούν βασικά ζητήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα, που αφορούν στην τροποποίηση της αρχικής μελέτης του έργου τόσο από τον εργολάβο όσο και από τον τεχνικό σύμβουλο του έργου. Όπως είναι γνωστό, ο εργολάβος έχει καταθέσει έγγραφο αίτημα στη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, με το οποίο ζητά να υπάρξει τροποποίηση της αρχικής μελέτης του έργου, υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή της πρότασης του, διασφαλίζεται η καλύτερη θεμελίωση του. Παρά το γεγονός ότι υπέρ του κατασκευαστή, έχει τοποθετηθεί ήδη ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, σημείο τριβής αποτελεί η αύξηση του κόστους του, κατά ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 500 χιλ ευρώ, το οποίο έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο δήμο Ηρακλείου, για το πώς θα καλύψει τα χρήματα αυτά. Την ίδια στιγμή υπάρχει και δεύτερη πρόταση που έρχεται από τον τεχνικό σύμβουλο του έργου, που ζητά μια νέα τροποποίηση της αρχικής μελέτης σε σχέση με τη θεμελίωση του έργου, που μάλιστα εκτιμάται ότι εάν αποδειχτεί ότι μπορεί να υλοποιηθεί, διασφαλίζει την μείωση του πρόσθετου κόστους του έργου όπως αυτό διαμορφώνεται από τις τροποποιήσεις της μελέτης που ζητούν οι ανάδοχοι του έργου.

Το επίμαχο θέμα για το αν τελικά θα πρέπει να γίνει, και πώς τροποποίηση της αρχικής μελέτης του έργου, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, υπό τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ Μ.Βασιλάκη, και τη συμμετοχή των μελετητών του έργου, της ομάδας των τεχνικών συμβούλων, αλλά και εκπροσώπου της εργολήπτριας εταιρίας, που κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να εξετάσουν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Από την πλευρά του πάντως ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μ.Βασιλάκης, τονίζει ότι, ανεξάρτητα από όλα αυτά αποτελεί εξαιρετικά θετικό γεγονός, το ότι, εγκρίθηκαν τα χρήματα τα οποία ζητούσε η ΔΕΠΤΑΗ από το υπουργείο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η έγκριση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, μας καθησυχάζει, σε σχέση με την κάλυψη του κόστους των εργασιών ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου, για τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος εξηγεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εργασίες της τάξεως των 500 χιλ ευρώ, οι οποίες θα καλυφθούν και από χρήματα του υπουργείου και του δήμου Ηρακλείου. Όπως σημειώνει, τα ιδρύματα Καλοκαιρινού έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, να συμμετέχουν στην αποπληρωμή του πρώτου λογαριασμού του έργου, και εκτιμάται ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο δήμο θα καλυφθεί από τη συγκεκριμένη χρηματοδοτική πηγή.