Ουσιαστικά αβοήθητοι χωρίς την ενεργό στήριξη της Πολιτείας και συχνά με τα δεκάδες γραφειοκρατικά εμπόδια να τους αποθαρρύνουν, οι Έλληνες νέοι αγρότες καλούνται να δώσουν δημιουργική πνοή στην ελληνική γεωργία σε μια συγκυρία ραγδαίων αλλαγών και έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.

Αυτό είναι το κυρίαρχο συμπέρασμα της διήμερης συνδιάσκεψης νέων αγροτών που οργάνωσε η ΓΕΣΑΣΕ ( από 31-10 έως 2-11|2006) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση « AGRI» της Επιτροπής της Ε.Ε.

Όπως τονίστηκε στη συνδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 νέοι αγρότες από όλη τη χώρα, η θέσπιση ευνοϊκών κινήτρων για όσους επιλέγουν την ενασχόληση με τη γεωργία από μόνη της δεν αρκεί για να προσδώσει δυναμικό χαρακτήρα στον πρωτογενή τομέα, καθώς:

- Εξακολουθεί να είναι πιεστική η έλλειψη μιας εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία που θα απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα , από τα πιο απλά «τι πρέπει να καλλιεργήσω» ή «πως και που θα διαθέσω τα προϊόντα μου » έως τα πιο σύνθετα που έχουν να κάνουν με την πολιτική γης , τα επενδυτικά προγράμματα κλπ .

- Παραμένει το γνωστό πρόβλημα με τις «κλειστές πόρτες» φορέων και οργανισμών, που υπονομεύει τη δημιουργική διάθεση των νέων αγροτών .

- Συχνά πριμοδοτούνται με τα κίνητρα ετεροεπαγγελματίες παρά νέοι κατ επάγγελμα αγρότες .

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη , ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γωνιωτάκης ζήτησε επανεξέταση του τρόπου που καταβάλλεται το πλέγμα κινήτρων για την ενίσχυση των νέων αγροτών και κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αφουγκραστεί την αγωνία των νέων αγροτών , που αποτελούν το αύριο της γεωργίας μας .

Στη συνδιάσκεψη κεντρικός ομιλητής ήταν από πλευράς της Ε.Ε ο κ. Τάσος Χανιώτης δίνοντας απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα των συμμετεχόντων για την πολιτική της Κοινότητας , ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Αυγουλάς, ο βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και εκ μέρους του ΣΥΝ ο κ. Μπενάτος .