Ο οικονομολόγος από το Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Γιουνούς, γνωστός και ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», και η Τράπεζα Γκράμιν, που ίδρυσε ο ίδιος, είναι οι μεγάλοι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης για το 2006.

Η επιτροπή Νόμπελ απένειμε το βραβείο στον Γιουνούς και την τράπεζα Γκράμιν για τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Η διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν εξασφαλίσει τα μέσα για να βγει από την φτώχεια. Η μικροπίστωση είναι ένα από αυτά τα μέσα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Σε δηλώσεις του στο νορβηγικό ραδιόφωνο ο Γιουνούς τόνισε ότι με την απόφασή της η επιτροπή Νόμπελ στηρίζει το όνειρο ενός κόσμου χωρίς φτώχεια. «Είμαι ευτυχής, πραγματικά ευτυχής. Στηρίζετε ένα όνειρο για τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη φτώχεια» είπε.

Ο οικονομολόγος ανακοίνωσε από τη Ντάκα πως θα δωρίσει τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο του «για καλούς σκοπούς».

«Θα χρησιμοποιήσω τα χρήματα [1,4 εκατομμύρια δολάρια] για τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας μας με την εταιρεία Danone ώστε οι φτωχοί να μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας σε προσιτή τιμή» ανέφερε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Danone, Φρανκ Ριμπού, θα μεταβεί στην Ντάκα στις 7 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκαινιάσει το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής γιαουρτιών της γαλλικής εταιρείας στο Μπαγκλαντές. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την τράπεζα Γκράμιν.

Ένα μέρος των χρημάτων του βραβείου θα δοθεί για την ίδρυση μιας οφθαλμολογικής κλινικής και για ένα έργο καθαρισμού του νερού, προσέθεσε ο Γιουνούς.

Ο Μοχάμεντ Γιουνούς ίδρυσε την Τράπεζα Γκράμιν το 1976 προκειμένου να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες του, κυρίως τις γυναίκες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις, χωρίς εγγυήσεις φερεγγυότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Reuters, δημιούργησε το σύστημα μικροπίστωσης (microcredit). Ο μοναδικός όρος που εφαρμόζεται προς τους αιτούμενους, είναι η υποχρέωση δανεισμού ανά ομάδες των πέντε και η αλληλοβοήθεια στην αποπληρωμή.

«Στο Μπαγκλαντές, όπου τίποτα δεν εργάζεται και δεν υπάρχει ηλεκτρικό, η μικροπίστωση δουλεύει ρολόι» δήλωσε ο Γιουνούς.