Τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος υπέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης, ανακοινώνοντας παράλληλα πως ετοιμάζεται ν/σ για την αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων εκ προμελέτης.

Η σύμβαση -που είχε συμφωνηθεί στη Διάσκεψη Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μάιο του 2005 στη Βαρσοβία- υπεγράφη από τον Αν.Παπαληγούρα στην 27η διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών-μελών του Συμβουλίου, που συνήλθε στο Ερεβάν της Αρμενίας στις 12 και 13 Οκτωβρίου.

Το κύριο θέμα της διάσκεψης ήταν η προστασία και βοήθεια προς τα θύματα εγκληματικών πράξεων και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας σχέδιο νόμου για την «αποζημίωση των θυμάτων βίαιων εγκληματικών πράξεων εκ προμελέτης».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση Ειδικής Αρχής, η οποία θα αποζημιώνει τα θύματα σε περίπτωση αδυναμίας του θύτη να τα αποζημιώσει.

Στην παρέμβασή του στη διάσκεψη, ο Αν.Παπαληγούρας επισήμανε τη διαρκή επέκταση του εγκλήματος σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας και επικέντρωσε την προσοχή του στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking), το οποίο χαρακτήρισε ως το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, επίσης, την ανάγκη προστασίας των πλέον αδύναμων μελών της κοινωνίας -γυναικών, παιδιών, υπερηλίκων και μεταναστών- και αναφέρθηκε εκτενώς στα σχετικά μέτρα που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.