Για απόφαση που αναγκάζει τους βουλευτές να είναι υπάλληλοι των κομμάτων και να αγωνιούν για την επανεκλογή τους ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, κάνει λόγο ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, σχολιάζοντας την έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα, λόγω επαγγελματικού ασυμβιβάστου.

Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή την απόφαση του Εκλογοδικείου, ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής αναφέρει ότι πλέον «οι βουλευτές οφείλουν να είναι υπάλληλοι των κομμάτων και να αγωνιούν για την επανεκλογή τους για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην».

«Αυτή η εκδοχή ποτέ δεν με είχε συγκινήσει» τονίζει ο κ. Ανδριανόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αν πρόκειται η διατήρηση της βουλευτικής έδρας να συνδέεται με την αλλοτρίωση της προσωπικότητας, των γνώσεων και των διεθνών μου εμπειριών, καλώς να χαθεί».

Ο κ. Ανδριανόπουλος υποστηρίζει ότι η απασχόληση του στο εξωτερικό σαν σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης για τον οικονομικό ανταγωνισμό εκτιμήθηκε ως ασυμβίβαστη με το βουλευτικό αξίωμα, «δίχως να ληφθεί υπ' όψιν πως προσφέρω έργο κι όχι εξαρτημένη εργασία και πως δεν είμαι υπάλληλος και πολύ περισσότερο διευθυντικό στέλεχος, της όποιας ελληνικής εταιρίας».

«Είναι φανερό πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει το διαφορετικό. Όλα πρέπει να στριμώχνονται κάτω από τον χαμηλό πήχυ της μέτριας συμβατικότητας. Δυστυχώς στο πλαίσιο αυτό δεν χωράω εγώ. Λυπάμαι και αντίο» καταλήγει η δήλωσή του.

Δήλωση Αθανασάκη

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόφαση του Εκλογοδικείου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης ότι «οι αποφάσεις αυτές είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας και οφείλουμε να περιμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης πριν από οποιοδήποτε σχολιασμό».

Όσον αφορά στο το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε πως είναι «εκπεφρασμένη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι είναι απαραίτητη η ψήφιση του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα εκτελεστικού νόμου, που θα προβλέπει όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια, ώστε να απαλειφθεί η ακαμψία του υφιστάμενου καθεστώτος».