Την άμεση παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας κ.Χ.Φώλια, ζητά με επιστολή του ο νομάρχης Δ.Σαρρής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση που απαιτείται για να αποκατασταθεί η περιοχή της Λιγόρτυνου, από τη μεγάλη κατολίσθηση που υπέστη. Συγκεκριμένα ο νομάρχης ζητά την χορήγηση του ποσού των 1.900.000 ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν δοθούν τα χρήματα αυτά, για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση του προβλήματος, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα επανέλθει, με την αύξηση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, στη διάρκεια του χειμώνα, και να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις.

Στην επιστολή του προς τον υφυπουργό, ο νομάρχης περιγράφει αναλυτικά, τα όσα διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο στην περιοχή της Λιγόρτυνου, από τη μεγάλη κατολίσθηση, που σημειώθηκε, στο τμήμα της υπό κατασκευή οδού που είχε σαν αποτέλεσμα, μεγάλοι όγκοι χώματος να μετακινηθούν από δυτικά της οδού και να μπαζώσουν το όρυγμα που κατασκευαζόταν καταστρέφοντας και όλες τις κατασκευές που είχαν ολοκληρωθεί εντός του έργου.

Παράλληλα όπως σημειώνει, η κατολίσθηση και η μετακίνηση των εδαφών συνεχίστηκε και ανατολικά της νέας οδού και έπληξε τον οικισμό της Λιγορτύνου όπου προκλήθηκαν βλάβες σε αρκετές κατοικίες και εγκαταστάσεις ενώ καταστράφηκε εντελώς και η παλιά επαρχιακή οδός στο τμήμα που διέρχεται εντός του Λιγορτύνου. Ακολούθησαν συσκέψεις, όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του οικισμού Λιγορτύνου και αποκατάστασης της κυκλοφορίας του παλιού επαρχιακού δρόμου Ηράκλειο-Πύργος ενώ υπήρξε δέσμευση όλων των παρευρισκομένων για την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο νομάρχης, «θέματα φυσικών καταστροφών και η εξ’ αυτών απαιτούμενη προστασία των πληγέντων οικισμών και πολιτών, αν και είναι υπόθεση πρωτεύοντος της Πολιτείας και όχι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης λάβαμε τις πρωτοβουλίες αυτές από το ενδιαφέρον μας και μόνο για το νομό μας. Άλλωστε όπως οι εμπειρογνώμονες γνωμάτευσαν, η κατασκευή, της οδού παράκαμψης της Λιγορτύνου ουδόλως συνέβαλλε στην εκτεταμένη αυτή κατολίσθηση η οποία προκλήθηκε από σειρά παραγόντων, που συνθέτουν μια φυσική καταστροφή (ενεργοποίηση σεισμικού ρήγματος, καταπτώσεις κλπ). Κατόπιν των ανωτέρω εδόθη εντολή στους μελετητές του έργου για άμεση διενέργεια γεωτεχνικών ερευνών, ενώ συντάσσονται και οι μελέτες για τα απαιτούμενα έργα. Τα έργα αυτά θα πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα καθότι μπορεί στη παρούσα φάση το γεωλογικό φαινόμενο της κατολίσθησης να φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί, πλην όμως με την αύξηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που θα έχομε κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, θα επαναδραστηριοποιηθεί η κατολίσθηση με συνέπεια να προκληθούν νέες και μη ελεγχόμενες βλάβες τόσο στο έργο αλλά κυρίως στον οικισμό του Λιγόρτυνου.

Για την κατασκευή αυτών των εργασιών απαιτείται η χρηματοδότηση με ποσό 1.900.000,00 ευρώ για τα έργα της Α΄ φάσης και τα οποία είναι αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να εξασφαλισθεί όλη η πληγείσα περιοχή από τον κίνδυνο και άλλων βλαβών. Επίσης οι περισσότερες από αυτές είναι κατεπείγουσες και πρέπει να αρχίσουν άμεσα δεδομένου ότι οι επιφανειακές στρώσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά το πρόσφατο συμβάν θα είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις επερχόμενες βροχοπτώσεις. Σε περίπτωση μη έγκρισης της συμπληρωματικής χρηματοδότησης το έργο κινδυνεύει με διακοπή εργασιών και απένταξή του συνολικά από το Γ΄ ΚΠΣ (όλα τα υποέργα) αν και έχουν αποπερατωθεί τα 21 από τα 26,5 χιλιόμετρα του έργου και βρίσκονται σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 4,5.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να εξευρεθούν, άμεσα, οι απαραίτητες πιστώσεις του 1.900.000 ευρώ για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων στήριξης του οικισμού».