Άνοιξε χθες τις πύλες της στους Ηρακλειώτες η Πύλη Βιττούρι, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης της από το Γραφείο Τειχών του Δήμου Ηρακλείου, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου καθημερινότητας Β.Ξημέρη.

Στην Πύλη βρέθηκε χθες ο δήμαρχος μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, όπου είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο εσωτερικό της, που παλαιότερα λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος.

Η ανάδειξη της Πύλης που εντάσσεται στα πλαίσια των έργων ανάπλασης και ανάδειξης των Ενετικών Τειχών, θα χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες ως μέσο διάβασης από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας, ως χώρος εκθεσιακός, εκδηλώσεων, πολιτισμού και δημιουργίας και περιπάτου. Όπως είναι γνωστό, η βοηθητική Πύλη Βιττούρι (Vittouri) που βρίσκεται βόρεια του Προμαχώνα Βιττούρι επικοινωνεί από την τάφρο Χαριλάου Τρικούπη (δημοτικό πάρκινγκ) και οδηγεί στην πλατεία Προσκόπων (Βίγλα). Η χαμηλή πλατεία ήταν μέχρι πρόσφατα μπαζωμένη – επιχωματωμένη 1 με 1,5μ . Η στοά που οδηγεί από την τάφρο Χαριλάου Τρικούπη ήταν χωρισμένη σε δωμάτια με πολλά ξένα υλικά όπου όλα απομακρύνθηκαν προκειμένου η στοά να πάρει την αρχική μορφή της.

Οι εργασίες που έγιναν προκειμένου να ολοκληρωθούν και παραδοθούν στους πολίτες και οι δύο στοές, ήταν εργασίες στερέωσης, υποδομής, φωτισμού, κατασκευής δαπέδων και θυρών.