Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ηρθε η ώρα της κρίσης για όλους

Τώρα το λόγο έχουν οι πολίτες


Αυλαία σήμερα για την προεκλογική περίοδο που τερματίζεται σε ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, που παρά τις αντιπαραθέσεις και τις ελάχιστες οξύτητες που υπήρξαν, δεν σημειώθηκαν παρεκτροπές.

Ενδεικτικό στοιχείο του καλού προεκλογικού κλίματος, ήταν και η χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στα εκλογικά κέντρα της Β.Σχοιναράκη και του Γ.Κουράκη, οι υποψήφιοι Α.Γρηγοράκης και Μ.Βελγάκης, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Οι πολιτικοί αντίπαλοι στη Νομαρχία και το Δήμο Ηρακλείου αντάλλαξαν θερμές χειραψίες, χαμόγελα και ευχές για να ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση τώρα είναι η ώρα του πολίτη που καλείται με την ψήφο του να αποφασίσει τον αυριανό νομάρχη και τους δημάρχους του τόπου. Όσοι από τους εκλογείς δεν γνωρίζουν ή δεν είναι σίγουροι για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν, θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στο ΚΕΠ είτε στο Δημοτολόγιο, ή στο δήμο Ηρακλείου που θα παραμείνουν σε επιφυλακή μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους εκλογείς σε κάθε τους απορία. Επίσης οι πολίτες έχουν στη διάθεση τους τα τηλέφωνα, 399231, 399107, 399112, 399105, 399113, 399123, 229915, 280713, 276700, με τα οποία θα μπορούν να επικοινωνούν, για κάθε πληροφορία σε σχέση με τις εκλογές.Προσοχή στις ψήφουςΟ νέος θεσμός της δημιουργίας διαμερισματικών συμβουλίων, που δρομολογήθηκε με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είναι φυσικό μπερδεύει πολλούς συμπολίτες μας σε σχέση με το πώς θα πρέπει να ψηφίσουν και με πόσους σταυρούς θα μπορούν να ενισχύσουν κάθε υποψήφιο που επιθυμούν.

Όπως είναι γνωστό, το Ηράκλειο έχει χωριστεί σε τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα στο καθένα από τα οποία θα εκλεγούν 15μελή συμβούλια. Έτσι οι πολίτες εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους θα ψηφίσουν και τους διαμερισματικούς, οι οποίοι θα συγκροτήσουν αντίστοιχα συμβούλια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ψηφίζει με δύο σταυρούς τους υποψηφίους του κεντρικού ψηφοδελτίου του κάθε συνδυασμού, και αντίστοιχα με δύο σταυρούς για τους διαμερισματικούς συμβούλους. Όσον αφορά στα τοπικά συμβούλια, ο εκλογέας έχει δικαίωμα σταυροδοτεί μόνο ένα υποψήφιο.

Εάν ένας εκλογέας δε γνωρίζει σωστά το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο εντάσσεται (με βάση το πού κατοικεί), και επιλέξει λάθος ψηφοδέλτιο, όσον αφορά τους διαμερισματικούς συμβούλους τότε συμβαίνει το εξής: Το ψηφοδέλτιο δε χαρακτηρίζεται άκυρο, ενισχύει το συνδυασμό, που ο εκλογέας επέλεξε, αλλά είναι άκυρο, σε σχέση με το διαμερισματικό συμβούλιο που επέλεξε, ακριβώς επειδή αφορά σε διαφορετική γεωγραφική περιφέρεια. Για το λόγο αυτό σημειώνει ο διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου Γιώργος Καρουζάκης, θα πρέπει οι πολίτες να μην επιλέγουν να παίρνουν ψηφοδέλτια σταυρωμένα, εάν δεν ξέρουν με ασφάλεια το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο εντάσσονται, ακριβώς επειδή μπορεί να κάνουν μια λάθος επιλογή και τελικά να μην μπορέσουν να ψηφίσουν τα πρόσωπα που θέλουν να στηρίξουν με την ψήφο τους.

Όπως είναι γνωστό τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία χωρίζεται το Ηράκλειο, είναι τα εξής:

Πρώτο διαμέρισμα ( κεντρικό)

Το πρώτο διαμέρισμα που είναι το κεντρικό, έχει πληθυσμό 26.000 κατοίκους, και συγκεντρώνει 17.924 εκλογείς.

Οριοθετείται βόρεια από την παραλιακή λεωφόρο Σ.Βενιζέλου μέχρι την λεωφόρο Κουντουριώτη, νότια από την πλατεία Ιεραπόλεως, ανατολικά από την Εθνικής Αντιστάσεως την οδό Μαραθωνομάχων, μέχρι το ρέμα Χρυσοπηγής, και την οδό Λεωνίδου έως και τον οδό Γκυκοπούλου. Δυτικά καλύπτεται από τη λεωφόρο Κνωσού, την πλατεία Κύπρου, τη λεωφόρο Πλαστήρα, έως την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, την λεωφόρο Καλοκαιρινού και την οδό Γιαμαλάκη.

Δεύτερο διαμέρισμα (ανατολικό)

Το δεύτερο διαμέρισμα, αριθμεί 28.000 κατοίκους, και 15.771 εκλογείς. Αναπτύσσεται στις οδούς Σ.Βενιζέλου, και την οδό Μετεώρων, νότια από το τέλος των διοικητικών ορίων, μετόχι Παπά Τίτου και Φιλοθέη, ανατολικά από την οδό Καζαντζίδη, έως το ρέμα Κατσαμπά, και δυτικά από την Εθνικής Αντιστάσεως, την οδό Μαραθωνομάχων, την οδό Λεωνίδου, Πιτσουλάκη, Κλεάνθους, έως το ρέμα του Αγίου Ιωάννη.

Τρίτο διαμέρισμα ( δυτικό)

Όσον αφορά στο τρίτο δημοτικό διαμέρισμα, το λεγόμενο δυτικό, που συγκεντρώνει 41.000 κατοίκους, και 25.107 εκλογείς, περιβάλλεται από τις οδούς Σ.Βενιζέλου, Γούρνες, Αθανάτοι, Φοινικιά, Γιαμαλάκη, Καλοκαιρινού, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Λεωφόρο Πλαστήρα, Κονδυλάκη, Θερίσου, Παπά Γιάννη Σκουλά, μέχρι τον Ξηροπόταμο

Τέταρτο διαμέρισμα (νότιο)

Το τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα, που χαρακτηρίζεται νότιο, αριθμεί 43.000 κατοίκους, και 34.033 εκλογείς. Περικλείεται από τις οδούς λεωφόρο Πλαστήρα, Πλ.Κύπρου, Λ.Κνωσού, Πλ.Ιεραπόλεως Γλυκοπούλου, Ιτάνου, Πιτσουλάκη, Κλεάνθους, μέχρι το ρέμα του Αη Γιάννη. Νότια οριοθετείται από την περιοχή Χρυσοβαλάντου, Κορακοβούνι, Φορτέτσα, Σπήλια, Μακρύ Τοίχο, Καλοψούζι και δυτικά από τη Λοφούπολη, τον Αη Γιάννη Χωστό, την οδό Παπά Γιάννη Σκουλά, μέχρι τη Θερίσου και την Κονδυλάκη.