Εκτονωτική δήλωση Ρουσόπουλου

Ερμηνεύεται ως “άδειασμα” της Μαριέττας


Εκκληση στους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία απηύθυνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το εκρηκτικό κλίμα που προκάλεσε η νέα "εμπρηστική" δήλωση της Μαριέττας Γιαννάκου.

"Παρακαλώ τους δασκάλους να σκεφθούν και πάλι και να επιστρέψουν στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να μην χάσουν άλλα μαθήματα" δήλωσε στο press room ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, φρασεολογία που απέχει πολύ από αυτή που χρησιμοποίησε προχθές η κ. Γιαννάκου. Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, η υπουργός είπε: "Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Είναι φασιστική νοοτροπία το κλείσιμο και οι καταλήψεις των σχολείων. Στηρίζουν μια ιστορία που ξεφουσκώνει. Η κυβέρνηση δέχεται πολιτική επίθεση αλλά δεν μασάει. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν αναταραχή. Δέχομαι πολλά e-mails από φοιτητές που ζητούν να σταματήσει αυτό το αίσχος". Οι δάσκαλοι είναι εξοργισμένοι με τη στάση της κ. Γιαννάκου. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης δήλωσε χθες πως το θέμα "πρέπει να το δει ο πρωθυπουργός". "Με αυτήν την υπουργό Παιδείας -συνέχισε ο κ. Μπράτης- κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει.

Τα περί 'φασιστικών συμπεριφορών' και τα περί 'ξεφουσκώματος' προφανώς είναι στο μυαλό της υπουργού. Την κατανοούμε, έχει χάσει την ψυχραιμία της".

Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, στις 17,18 και 19 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι τις υπόλοιπες ημέρες τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω εκλογών. Τριήμερη απεργία τις ίδιες ημερομηνίες προτίθενται να πραγματοποιήσουν και οι καθηγητές. Ηδη, έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την επόμενη Τετάρτη, ενώ περίπου 400 σχολεία τελούν αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ.

Με την κυβέρνηση να επιμένει πως οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες από την αντιπολίτευση, ο Γιώργος Αλογοσκούφης παρέπεμψε στην επόμενη κυβέρνηση την αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά η ΝΔ.

Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.



Επεισόδια σε υπό κατάληψη σχολεία

Στο μεταξύ, σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε τη νύχτα στο 4ο Εσπερινό Λύκειο Νέου Κόσμου, μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών αλβανικής καταγωγής, με αποτέλεσμα ένας μαθητής να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Συμπλοκή μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών σημειώθηκε και στο 54ο Λύκειο Μελισσίων, ενώ σε νυχτερινό λύκειο της Νέας Σμύρνης άγνωστοι πέταξαν μολότοφ. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έναρξη των καταλήψεων έχουν σημειωθεί πενήντα ανάλογα περιστατικά σε σχολεία της Αττικής.



Στο Ηράκλειο

Άνοιξαν χθες τα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη στο νομό Ηρακλείου ενόψει των δημοτικών εκλογών, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Μπορεί όμως να «έσπασαν» χθες οι καταλήψεις, αλλά κανείς δε μπορεί να γνωρίζει, αν θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές, αφού οι μαθητές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, πώς θα προχωρήσουν.

Ωστόσο με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα για συνέχιση της απεργίας των δασκάλων και την ερχόμενη εβδομάδα, στο Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στο μεταξύ μεθαύριο Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ενώ την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ θα γίνει συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των εκπαιδευτικών φορέων στο Εργατικό Κέντρο.

Επίσης την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στις 8.30 το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Τέλος την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση εκπαιδευτικών φορέων στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της παλιάς Ακαδημίας.