Μετά από πολύμηνη “μάχη” με ανίατη ασθένεια την οποία έδωσε κυρίως στο Ηράκλειο, κοιμήθηκε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο μητροπολίτης Εφέσου και μέλος της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, κυρός Χρυσόστομος Κωνσταντινίδης.

Η είδηση του θανάτου, προκάλεσε συγκίνηση στην ιεραρχία της Κρήτης όπου ήταν πολύ γνωστός και αγαπητός. Υπήρξε δε δάσκαλος του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και είχε παραστεί στην ενθρόνιση του.

Από τις αρχές του χρόνου, ο κυρός Χρυσόστομος, ερχόταν πολύ συχνά στο Ηράκλειο και έμενε πολλές μέρες για να υποβληθεί σε θεραπεία στην Αιματολογική κλινική, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή χθες στις 10 το πρωί.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά με τη συνοδεία ιεραρχών όπου τελέστηκε τρισάγιο. Εκεί παρέμενε ως αργά το βράδυ. Ο εκλιπών ιεράρχης είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στη Σύρο. Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον τρόπο μεταφοράς του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τις Κυκλάδες αυτή την εποχή.

Ο εκλιπών ιεράρχης, ήταν 85 ετών , δεύτερος στην ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και από τους πιο μορφωμένους και πνευματικά ολοκληρωμένους ιεράρχες της εποχής μας.

Γεννήθηκε στη Χρυσούπολη όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές και συνέχισε στην Σχολή της Χάλκης. Χειροτονήθηκε διάκονος την 21η Νοεμβρίου 1940.

Υπηρέτησε μεταξύ των ετών 1941-1946 ως Διάκονος στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου και ως γραμματεύς και βιβλιοφύλαξ της Σχολής Χάλκης (1942-1946). Στη συνέχεια διορίστηκε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου και διευθυντής Συντάξεως του περιοδικού “Ορθοδοξία”. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη και το Στρασβούργο, όπου ανεκηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ Θεολογικών Επιστημών και διδάκτωρ Συστηματικής Θεολογίας αντίστοιχα. Διορίστηκε τον Οκτώβριο του 1951 τακτικός καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και παρέμεινε εκεί μέχρι της αναστολής της λειτουργίας της (Ιούνιος 1971).

Την 7η Φεβρουαρίου 1961 εξελέγη τιτουλάριος μητροπολίτης Μύρων. Την 6η Σεπτεμβρίου 1965 κατετάγη στην ταξί των εν ενεργεία Μητροπολιτών.

Εκτός της μητρικής του γλώσσας, γνώριζε την Τουρκική, την Αγγλική, την Γαλλική, την Γερμανική, την Ιταλική και την Λατινική. Συμμετείχε σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά και διεθνή συνέδρια ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.