Της Άννας Παπαδοκωστάκη

Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί δικαστικές, αστυνομικές και διπλωματικές Αρχές στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, δικαστικές Αρχές στη Λιόν της Γαλλίας και της Δομηνικανής Δημοκρατίας, η Ιντερπόλ και προσφάτως και η Εκκλησία της Κρήτης!

Στο Ηράκλειο, έχει μεταφερθεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνοαμερικανικές διενέξεις που αφορούν σε επιμέλεια παιδιού . Η τοπική Δικαιοσύνη χειρίζεται εδώ και πάνω από χρόνο μια ογκώδη δικογραφία με μηνύσεις, αγωγές και αποφάσεις άλλων δικαστηρίων σε μια προσπάθεια να δοθεί μια λύση για το συμφέρον ενός 6χρονου κοριτσιού το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης.

Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί δικαστικές, αστυνομικές και διπλωματικές Αρχές στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, δικαστικές Αρχές στη Λιόν της Γαλλίας και της

Δομηνικανής Δημοκρατίας, η Ιντερπόλ και προσφάτως και η Εκκλησία της Κρήτης!

Ο πατέρας του κοριτσιού Μανόλης Λαζαρίδης, με ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ, πρώην στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συνεργάτης-κατά διαστήματα-του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, έχει εμπλακεί εδώ και τέσσερα χρόνια σε ένα δαιδαλώδη δικαστικό αγώνα για να διατηρήσει την επιμέλεια της κόρης του αλλά και να αποκρούσει ένα ανελέητο πόλεμο που γίνεται εναντίον από διάφορους φορείς στις ΗΠΑ οι οποίοι μέσω του κυβερνοχώρου παρουσιάζουν μονομερώς τα γεγονότα ή -όπως έχει καταγγείλει με αγωγές- διαδίδοντας ψεύδη στον παγκόσμιο ιστό όπου έχουν πρόσβαση εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι πίσω από αυτή την εκστρατεία υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα.

Η μητέρα, Τίνα Λαβίνα Ουέημερ, που είναι αμερικανικής καταγωγής και βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο, υποστηρίζει ότι ο πρώην σύζυγος της έχει απαγάγει την κόρη τους από τις ΗΠΑ, ότι είχε τέσσερα χρόνια να την δει και ότι υπάρχει απόφαση δικαστηρίου της Λιόν που της δίδει την γονική μέριμνα.

Ακόμα ότι είχε χάσει τα ίχνη της και ότι εντόπισε τον πρώην σύζυγο της στο Ηράκλειο, ζητώντας πληροφορίες μέσω του διαδικτύου .

Η κ. Ουέημερ, έχει συστήσει ένα ίδρυμα με την επωνυμία «Φέρτε τη Β… Σπίτι» το οποίο διατηρεί ιστοσελίδα στο ίντερνετ, έχει διασυνδέσεις με οργανώσεις στις ΗΠΑ, και εισπράττει χρήματα από έρανο μέσω διαδικτύου, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα έξοδα που προκύπτουν , ώστε το μικρό κορίτσι να «επιστρέψει στη μητρική αγκαλιά»

Η 34χρονη Αμερικανίδα, έχει νοσηλευτεί κατά καιρούς, όπως προκύπτει από έγγραφα που έχει προσκομίσει ο σύζυγος της σε ελληνικά, αμερικανικά και γαλλικά δικαστήρια.

Τους τελευταίους δε μήνες έχει έρθει 2-3 φορές στο Ηράκλειο και έχει φιλοξενηθεί στη μονή Χρυσοβαλάντου και άλλες μονές με τη φροντίδα του ηγούμενου Μεθόδιου Σαμαριτάκη, ο οποίος ικανοποίησε έτσι παράκληση ελληνορθόδοξου μητροπολίτη των ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι στην υπόθεση αυτή έχουν εμπλακεί πολλές αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, στο θέμα παρενέβη η Αρχιεπισκοπή η οποία δεν επιθυμεί να συρθεί στα δικαστήρια.

Έτσι η κ. Ουέημερ, διαμένει σε άγνωστο μέρος, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την οικογένεια Λαζαρίδη η οποία φοβάται νέα απαγωγή του κοριτσιού, όπως είχε γίνει το 2002, όταν έμενε με τον πατέρα του στη Γαλλία.

Πάντως, όπως προκύπτει από σχετική καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και όπως μας βεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης με τον οποίο επικοινωνήσαμε, η 6χρονη είχε ήδη τέσσερις συναντήσεις με την μητέρα της στο γραφείο παιδοψυχολόγου και θα ακολουθήσουν και άλλες.



Σκληρή αντιδικία

Στο τέλος της άνοιξης, η «Π», έλαβε ένα ανώνυμο φάκελο με στοιχεία της υπόθεσης, τα οποία στρέφονταν εναντίον του κ. Λαζαρίδη στα οποία ωστόσο ήταν φανερές αντιφάσεις ως προς το αν ήταν όντως εξαφανισμένοι πατέρας και κόρη.

Η κ. Ουέημπερ, σε μήνυση εναντίον του πρώην συζύγου της η οποία κατατέθηκε στις 15 Μαΐου 2006 στην Εισαγγελία Ηρακλείου, αναφέρει ότι έμαθε πως ο κ. Λαζαρίδης βρισκόταν στο Ηράκλειο από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε από την ιδιοκτήτρια ενυδρείου στη Χερσόνησο η οποία τον είχε συναντήσει ως ενδιαφερόμενο να το αγοράσει. Αμέσως μετά έρχεται στην Ελλάδα και υποβάλλει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (και όχι του Ηρακλείου) αίτηση αναγνώρισης απόφασης του δικαστηρίου της Λιον με την οποία της ανατίθεται η γονική μέριμνα της 6χρονης.

Ήδη όμως ο κ. Λαζαρίδης, είχε εκδώσει από αντίστοιχο δικαστήριο του Ηρακλείου αναγνώριση απόφασης δικαστηρίου του Αγίου Δομήνικου η οποία λύει το γάμο του ζεύγους Λαζαρίδη και αναθέτει την επιμέλεια του παιδιού στον πατέρα!

Επίσης από τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Λαζαρίδης με σειρά μηνύσεων και αγωγών, που κατατέθηκαν στο Ηράκλειο, στρέφεται κατά της πρώην συζύγου του, του Ιδρύματος “Bring V… Home”, της εταιρείας « National center for missing and exploited children Inc”, εφημερίδων και τηλεοπτικού σταθμού στις ΗΠΑ για συκοφαντική δυσφήμηση.

Αντίστοιχα και η πρώην σύζυγος του, ζητά να διωχθεί ποινικά ο κ. Λαζαρίδης για αρπαγή ανηλίκου καθώς «εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίκη για απαγωγή και κηδεμονική παραβίαση το οποίο διώκεται κατά το ποινικό δίκαιο του Μίσιγκαν με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 20.000 δολαρίων.

Έχει μάλιστα εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης με ρητή διαταγή να συλληφθεί και να οδηγηθεί αμέσως μετά τη σύλληψη του ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης”.

Παράλληλα και οι δύο πλευρές, έχουν προσβάλει τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Αθήνας και του Ηρακλείου , που αναγνωρίζουν τις αποφάσεις δικαστηρίων της Λιόν και του Αγίου Δομήνικου αντίστοιχα.