Της Κατερίνας Μυλωνά

Μία ιστορική στιγμή, μία μάχη που έχει περάσει στη λήθη, αποκαλύπτεται μέσα από τις εικόνες ενός ντοκιμαντέρ με σκοπό να τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει.

Ο γιος ενός διασωθέντα της μάχης στην προκεχωρημένη θέση στο ύψωμα Χάρι, στον πόλεμο στην Κορέα, ο Μιχάλης Παγωμένος, σε συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής Archangel Films, ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον τρόπο που οι εκατό περίπου Έλληνες κατάφεραν να επιβληθούν σε τρεις χιλιάδες Κινέζους…

Συνάντηση Μνήμης μεταξύ των βετεράνων της Κορέας και, ιδιαίτερα, των διασωθέντων της μάχης θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Γάζι και θα πλαισιωθεί με παράλληλες τιμητικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή θα τελεστεί μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου θα παραβρεθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Κορέας ενώ στις εκδηλώσεις θα δώσει το «παρών» ο πρέσβης της Κορέας στην Αθήνα. Ακόμα, ως εκπρόσωποι του αμερικάνικου ναυτικού θα είναι εκεί στρατιώτες από τη Σούδα. Προσκεκλημένοι, επίσης, είναι τοπικοί φορείς του Ηρακλείου.

Μετά την εκκλησία θα γίνει συνάντηση των βετεράνων στο Candia Maris.Αρωγός της συνάντησης είναι ο δήμος ΓαζίουΣυνεργείο από την Archangel Films βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο Ηράκλειο, προκειμένου να κάνει γυρίσματα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ενώ στη συνέχεια θα γίνει μία ταινία με το ίδιο θέμα. Ήδη έχουν δοθεί 28 συνεντεύξεις από Αμερικάνους βετεράνους της Κορέας, οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή την 15η ετήσια συνάντηση τους στις ΗΠΑ. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δώσουν συνεντεύξεις οι Έλληνες βετεράνοι. Υπολογίζεται ότι θα παραβρεθούν περίπου τριάντα βετεράνοι της Κορέας και δεκαπέντε από τη μάχη στο Χάρι.Ευθύνη απέναντι στην Ιστορία«Αυτό που κάνουμε γίνεται περισσότερο για την ιστορία και έχει μεγάλη σημασία αυτό το κομμάτι της ιστορίας», τονίζει στην «Π» ο Μιχάλης Παγωμένος, ο οποίος συμμετέχει στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ.

Ο πατέρας του, κ. Γιώργος Παγωμένος, κρατούσε ημερολόγιο όταν ήταν στην Κορέα, όπου κατέγραφε μέρα με τη μέρα τι ακριβώς γινόταν στα χαρακώματα. Ο Μιχάλης αποφάσισε να έρθει σε επαφή με έναν ιστορικό, ο οποίος μελέτησε το ημερολόγιο του κ. Παγωμένου. Έτσι, το Νοέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε το βιβλίο«το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας».

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης, θέλησε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ με ανάλογο περιεχόμενο και, όταν κάποια στιγμή είδε ένα παλιότερο έργο της Archangel Films, που αναφερόταν στη μάχη της Κρήτης , με τίτλο η 11η ημέρα, αποφάσισε να συνεργαστεί με το συνεργείο της.

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2007 στη στρατιωτική βάση της Αμερικής στη 16η ετήσια συνάντηση των βετεράνων στην Τζώρτζια και θα βγει σε dvd στα αγγλικά και ελληνικά.

Ο Μιχάλης εξηγεί ότι ο σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να δοθεί στη μάχη η σημασία που της αξίζει και να φωτιστούν άγνωστες στο ευρύ κοινό ιστορικές στιγμές.

«Κανονικά πρέπει να την έχουν τόσο ψηλά όσο και τη μάχη των Θερμοπυλών από τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα», υποστηρίζει, παραλληλίζοντας τις δύο μάχες.

«Οι Έλληνες του σήμερα δεν ξέρουν πώς να γράφουν την ιστορία», θεωρεί και προσθέτει ότι συμπεριφερόμαστε σα να σταματά η ιστορία μας δύο χιλιάδες χρόνια πριν και δε δίνουμε σημασία στους νεότερους αγώνες του λαού.Η μάχηΗ μάχη έγινε τον Ιούλιο του 1953, βόρεια από τον 38ο παράλληλο στην Κορέα. Παρόλο που ο αντισυνταγματάρχης, Κουμανάκος, έδωσε διαταγή για οπισθοχώρηση ο λοχαγός Σκαλτσάς αποφάσισε να συνεχίσει τη μάχη σώμα με σώμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι Κινέζοι να κατατροπωθούν.

Οι σύμμαχοί μας, Αμερικάνοι, χαιρέτησαν με δέος τους Έλληνες μετά το πέρας της μάχης.

Η πιο σημαντική μάχη του 20ου αιώνα θεωρεί ότι ήταν η μάχη στο Χάρι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Epperson, η οικογένεια του οποίου είχε πολεμήσει στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η μητέρα του είναι από τα Χανιά και ο πατέρας του Άγγλος.

Ο Christos περιγράφει πως ελάχιστοι Έλληνες κατάφεραν να επιβληθούν μιας στρατιωτικής υπερδύναμης, όπως ήταν οι Κινέζοι το 1953.

«Οι Αμερικάνοι πολεμούσαν πλάι- πλάι με τους Έλληνες και είναι μοναδικός ο τρόπος που τα κατάφεραν», υπογραμμίζει. Ακόμα, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μάχη αποτελεί στην ουσία μια ανείπωτη ιστορία αφού πολύ λίγα άτομα γνωρίζουν λεπτομέρειες για το τι συνέβη στα χαρακώματα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να φωτιστούν αυτές οι στιγμές καθώς περιλαμβάνει όχι μόνο συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της μάχης αλλά και μία μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες. Τις φωτογραφίες παραχώρησαν οι ίδιοι οι βετεράνοι. «Πρέπει οι μελλοντικές γενιές να μαθαίνουν», τονίζει.Η 11η μέραΗ Archangel Films είχε γυρίσει μία ταινία για τη Μάχη της Κρήτης, η οποία περιελάμβανε σκηνές από σημεία των μαχών και συνεντεύξεις από Έλληνες στρατιώτες αλλά και άμαχους. Ο Christos αναφέρει ότι η θεία του είχε πιαστεί αιχμάλωτη σαν κατάσκοπος από τους Γερμανούς και εκτελέστηκε το 1944 ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε ένα άγαλμά της στα Χανιά.

«Όλοι εμείς μεγαλώσαμε με ιστορίες από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο», περιγράφει. Αναφέρει, ακόμα, ότι στη Μάχη της Κρήτης οι Γερμανοί υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες ενώ ήταν η μοναδική φορά που απήχθη Γερμανός στρατηγός.

«Συνήθως ακούμε ότι η Κρήτη έπεσε στη μάχη. Ποτέ δεν έπεσε, υπάρχει διαφορά μεταξύ κατοχής και υποταγής», τονίζει.

«Οι Γερμανοί ήταν η ισχυρότερη πολεμική δύναμη εκείνον τον καιρό και καταστράφηκαν από τον άμαχο πληθυσμό, ακόμα και ο Χίτλερ αναρωτιόταν γιατί η Κρήτη κρατάει ακόμα», προσθέτει.