Ρεπορτάζ Κατερίνα Μυλωνά

«Η βασίλισσα των θεραπευτικών φυτών» αποκαλείται συχνά η αλόη βέρα, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για δεκάδες παθήσεις!

Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και έξι χιλιετίες, όμως, στη χώρα μας, η καλλιέργειά της δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.

Ο κ. Ηλίας Χρονάκης, ο οποίος καλλιεργεί αλόη στον Τσούτσουρα, ίσως να είναι και ο μοναδικός παραγωγός αλόης σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο κ. Χρονάκης μιλάει στην «Π» για τα ευεργετήματα της αλόης βέρα ενώ εξηγεί τον τρόπο χρήσης και παραγωγής της.

Ο κ. Ηλίας Χρονάκης αποφάσισε να καλλιεργήσει αλόη επηρεασμένος από τη ζωή του στην Αμερική, όπου είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση της, «μπορώ να πω ότι το 70% των σπιτιών στην Αμερική και τον Καναδά έχουν από ένα φυτό», υποστηρίζει.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με ένα μικρό φυτό, όχι μεγαλύτερο από δέκα πόντους, και τώρα έχει γύρω στα 2000 φυτά.

Πρόκειται για ένα φυτό που χρειάζεται αρκετή φροντίδα αλλά μπορεί να ζήσει περίπου οχτώ μήνες χωρίς καθόλου νερό. Απορροφά τους χυμούς από τα φύλλα του και μόλις ποτιστεί επανέρχεται ξανά. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με παραφυάδες ενώ για να αναπτυχτεί και να βγάλει παραφυάδες πρέπει να αφαιρεθούν πρώτα τα φύλλα του. «Λιπάσματα δε βάζω αλλά χώμα με λίγη κοπριά ανακατεμένη, από αυτή που αγοράζουμε για τα λουλούδια», περιγράφει. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη είναι ευνοϊκές για την αλόη και ο κ. Χρονάκης σκέφτεται να φτιάξει ένα θερμοκήπιο μονάχα με δίκτυ για να την προστατεύει από το δυνατό αέρα που φυσάει στον Τσούτσουρα. Εκτός από τον αέρα χρειάζεται συνεχή επιτήρηση γιατί μεγάλος «εχθρός» της είναι και τα σαλιγκάρια.

Για να χρησιμοποιηθεί κόβεται ένα φύλλο, το οποίο όταν σκιστεί βγάζει μία ουσία σε μορφή ζελέ, αυτό το ζελέ μπορεί να το αλείψει κανείς στο μέρος που έχει ένα πρόβλημα για το οποίο ενδείκνυται η χρήση της αλόης. Αυτό στεγνώνει, τραβά την εξωτερική επιφάνεια, μετά αφαιρείται και ανανεώνεται μέχρι να τελειώσει το φύλλο.

Ο κ. Χρονάκης πουλάει φύλλα ή γλάστρες αλόης σε ιδιώτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Το ένα φύλλο αλόης που ζυγίζει περίπου δύο κιλά κοστίζει δύο ευρώ, ενώ η γλάστρα δεκαπέντε. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η παραγωγή αλόης είναι πολύ προσοδοφόρα και ενθαρρύνει άλλους καλλιεργητές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. «Έχω φυτό που μου έχει δώσει 150 παραφυάδες, φανταστείτε ότι κοστίζει έστω δέκα ευρώ η μία… μια ελιά θα χρειαστεί να περάσουν είκοσι χρόνια για να μου δώσει 1500 ευρώ», υποστηρίζει.

Σήμερα η αλόη πωλείται μόνο σε ένα κεντρικό ανθοπωλείο της πόλης ενώ αποτελεί βασικό συστατικό πολλών καλλυντικών.Θεραπευτικές ιδιότητεςΟ κ. Χρονάκης θυμάται πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και τους βοήθησε σημαντικά η χρήση αλόης, για αυτό το λόγο αναφέρει: «Eδώ είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί νιώθω ότι έχω κάνει κάτι καλό καλλιεργώντας αυτό το φυτό».

Μία από τις πιο αναγνωρισμένες ιδιότητες της αλόης βέρα είναι να αποκαθιστά το κατεστραμμένο από διάφορες αιτίες δέρμα. Ακόμα, θεωρείται ότι έχει αντι-μυκητική, αντι- βακτηριακή και αντι- φλεγμωνική δράση. Ορισμένα απ' τα συστατικά της, όπως οι πολυσακχαρίτες, θεωρούνται απ' τους καλύτερους βιο-διεγερτικούς παράγοντες και παράγοντες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που υπάρχουν στη φύση. Υπάρχουν όμως ένα πλήθος ασθένειες, τις οποίες η αλόη βέρα λέγεται ότι θεραπεύει, όπως έλκος, μείωση του σακχάρου στους διαβητικούς, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα, αρθρίτιδα και ψωρίαση.

«Κύριος σκοπός μου ήταν να βοηθήσω λίγο κόσμο, εγώ είμαι 73 ετών και δεν έχω πάρει φάρμακα εδώ και δεκαπέντε χρόνια που ασχολούμαι με την αλόη», καταλήγει.