Αποστάσεις κράτησε χθες ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, από την μελέτη-σοκ της Alpha Bank για το ασφαλιστικό.

Η συγκεκριμένη μελέτη επικαλείται προβλέψεις ερευνητών σύμφωνα με τις οποίες οι σημερινοί 30ρηδες θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τα 75 χρόνια τους, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται από τις διάφορες κυβερνήσεις, οδηγούν σε μείωση των συντάξεων και άρα σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σε όσους επιλέξουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Η Alpha Bank, και κάθε τράπεζα να καθίσει πρώτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπογράψει την κλαδική σύμβαση με την ΟΤΟΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτουρίδης, ενώ παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να χρεώνουν στην κυβέρνηση μόνο τις πολιτικές της.

Επιπλέον, ο υπουργός επανέλαβε ότι στο τραπέζι του διάλογου για το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να τεθούν η αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών.

Τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι εργαζόμενοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά το 1995 θα είναι υποχρεωμένοι σε 20 χρόνια να συνεχίσουν να εργάζονται ως τα 75 τους (εφόσον το επιτρέπει η υγεία τους), διατυπώνει σε μελέτη της η Alpha Bank.

Το συμπέρασμα είναι ότι για τους νέους ηλικίας 30 ετών και κάτω (δηλαδή όλοι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία) το μέλλον είναι εργασία και πάλι εργασία.

Στη μελέτη παρουσιάζονται τα προβλήματα της γήρανσης και αναλύονται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι θα ήθελαν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Αναφέρεται επίσης ότι στην Ελλάδα «το 1970 ανά 100 εργαζομένους υπήρχαν 17 ηλικιωμένοι, το 2005 αυξήθηκαν σε 27 και το 2050 θα είναι 54 ηλικιωμένοι-συνταξιούχοι», με συνέπεια τη δημιουργία όλο και μεγαλύτερων πιέσεων στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, λόγω αύξησης των συντάξεων ως ποσοστού του ΑΕΠ και σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Οι επισημάνσεις αυτές, όπως επισημαίνει «Το Βήμα», έρχονται παραμονές της έναρξης του διαλόγου για το Ασφαλιστικό και μετά τις παρεμβάσεις του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάγκη περιορισμού των πρόωρων συντάξεων.