Η τραγική έλλειψη πρασίνου στις νέες πεζοδρομήσεις, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου με την υπερκατάληψή του από τραπεζοκαθίσματα κι άλλα εμπόδια, αναδείχτηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, στη διάρκεια της πικετοφορίας διαμαρτυρίας, στους δρόμους της πόλης, της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο -Ανθρώπινη Πόλη» .

Όπως τόνισε μετά το τέλος της κινητοποίησης ο επικεφαλής της κίνησης Θ.Τρουλινός, διαπιστώσαμε μεταξύ άλλων το τραγικό, όπως μας κατάγγειλαν περίοικοι της οδού Καντανολέοντος, πως ξημερώματα σήμερα ιδιώτης – καταστηματάρχης της οδού, έκοψε ένα φίκο 20 ετών. Στις διαμαρτυρίες τους δε προς τα όργανα του Δήμου εισέπραξαν την «προτροπή» να κάνουν οι ίδιοι μήνυση κατά του ιδιώτη για να του επιβληθεί πρόστιμο. Θεωρούμε προκλητικό το συμβάν και απαράδεκτες τις προτροπές που εισέπραξαν. Το παράδειγμα της Δημοτικής Αρχής, να κόβει δένδρα στα έργα που εκτελεί και να μην φυτεύει άλλα στις πεζοδρομήσεις ή να εγκαταλείπει τα φυτεμένα, φαίνεται πως μιμούνται πλέον και οι δημότες, αφού έτσι «γαλουχούνται». Έτσι το γνωστό διαφημιστικό σύνθημα αντιστράφηκε :

«Κόψε κι εσύ ένα δένδρο μπορείς». Ας δείξει λοιπόν η Δημοτική Αρχή την αποφασιστικότητα κι αποτελεσματικότητα που επιβάλλουν τέτοια φαινόμενα. Ας φυτέψει η ίδια, σήμερα κιόλας, δένδρο στο ίδιο σημείο. Ας διώξει η ίδια παραδειγματικά τον ιδιώτη. Από τέτοιες συμπεριφορές ας βγάλει η Δημοτική Αρχή τα συμπεράσματα που χρειάζεται κι ας αλλάξει ρότα στα θέματα πρασίνου και δημοσίων χώρων γενικότερα. Ας αποδείξει επιτέλους πως τα σέβεται, για να μπορεί να απαιτήσει τον ίδιο σεβασμό και από τους δημότες. Η πόλη μας μοιάζει με απέραντο καφενείο, ας μην είναι και φαλακρή».