Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των επικεφαλής των συνεταιριστικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η τακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα του κανονισμού της σταφίδας.

Το υπουργείο δεν κατέθεσε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αποσύνδεση της στρεμματικής ενίσχυσης από την παραγωγή σταφίδας, όπως είχε υποσχεθεί στους αγρότες η πολιτική ηγεσία. Ήδη ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης και ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιάννης Πιτσιδιανός αποφάσισαν να μη μετέχουν στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για το θέμα, χαρακτηρίζοντας «φούσκα» τις συνεδριάσεις της. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΣΥΔΑΣΕ στην Κρήτη Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επικαλούμενος διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Αυγουλά, λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς η νέα ΚΑΠ προβλέπει έτσι κι αλλιώς αποσύνδεση και η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το νέο καθεστώς και στη σταφίδα, αφού είναι η μοναδική στην Ευρώπη που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν.



Οι υποσχέσεις



Όπως είναι ήδη γνωστό, τον περασμένο χειμώνα οι αγροτοσυνδικαλιστές του νομού Ηρακλείου που επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι η χώρα μας είχε καταθέσει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στον τομέα της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας. Την ίδια μέρα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απαντούσε στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Στρατάκη ότι κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση για να διαφυλάξει τα συμφέροντα των παραγωγών του τόπου μας.

Όπως ήταν επόμενο, εκφράστηκαν διαμαρτυρίες και τότε η πολιτική ηγεσία απάντησε ότι η πρόταση για διατήρηση του κανονισμού της σταφίδας αφορούσε μόνο στο ύψος των πιστώσεων και όχι την ουσία του κανονισμού. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, είχαν πει τότε σε συναντήσεις στο Υπουργείο, ότι σε δεύτερη φάση όταν θα συζητηθεί επί της ουσίας ο κανονισμός, η χώρα μας θα εισηγηθεί στην Ε.Ε. όσα θα της προτείνει η πλειοψηφία της παραγωγικής πλευράς.



Δεν κατατέθηκε πρόταση



Η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν περίπου ένα μήνα, έστειλε στα κράτη μέλη έγγραφο με θέμα την νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς οπωροκηπευτικών, στην οποία ως γνωστό, εντάσσεται ο κανονισμός της σταφίδας.

Ζητούσε μάλιστα να της κατατεθούν προτάσεις μέχρι σήμερα 13 Ιουλίου.

Άρχισαν τότε συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για όλο τον τομέα και ειδικότερα για τη σταφίδα.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε ήδη προετοιμαστεί μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και επικαλούμενη την πλειοψηφία της παραγωγικής πλευράς, πρότεινε στο Υπουργείο την πλήρη αποσύνδεση της στρεμματικής από τη σταφίδα.

Το υπουργείο όμως, δεν κατέθεσε τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τελευταία μέρα της προθεσμίας, πρόταση για αποσύνδεση της στρεμματικής από την παραγωγή σταφίδας. Έτσι, παραμένει σε ισχύ η παλαιότερη πρόταση που είχε καταθέσει το χειμώνα, για διατήρηση του σημερινού κανονισμού, με ελαφριές βελτιώσεις.

Ιερωνυμάκης:

«Μου λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα»



Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Π» και επικαλούμενος όσα του είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Αυγουλάς, ο κ. Ιερωνυμάκης είπε χθες ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα κι αν η χώρα μας δεν καταθέσει πρόταση. Έτσι κι αλλιώς, επεσήμανε ο κ. Ιερωνυμάκης, θα γίνει αποσύνδεση της ενίσχυσης από την παραγωγή αφού θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και η χώρα μας, μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σταφίδα, θα έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει το νέο καθεστώς της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, με τον τρόπο που θα επιλέξει». Σε ερώτηση μάλιστα γιατί το Υπουργείο έλεγε τόσον καιρό ότι θα εισηγηθεί την πρόταση της πλειοψηφίας της παραγωγικής πλευράς, ο κ. Ιερωνυμάκης είπε ότι τελικά δεν χρειάζεται να κατατεθεί πρόταση, όπως τουλάχιστον του λένε από το Υπουργείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π», σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν προτάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, να κατατεθούν εισηγήσεις μετά την εκπόνηση των λεγόμενων μελετών αντικτύπου. Οι μελέτες αυτές που θα εκπονηθούν από την Ε.Ε., σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα δείξουν τον αντίκτυπο που θα έχουν δέσμες μέτρων στον αγροτικό τομέα της Ευρώπης.