Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία του ελλείμματος. Ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2006 το έλλειμμα θα κλείσει «περί το 3%», παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ.Αλογοσκούφη ότι θα πέσει κάτω από το όριο αυτό. Επιπλέον, η Κομισιόν ζητά τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που μια σειρά από χώρες με μεγάλα ελλείμματα -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχουν σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Παράλληλα, πάντως, τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Χ.Αλμούνια ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης ενημέρωσε πως η πορεία των κρατικών εσόδων είναι ικανοποιητική και ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 θα επιτευχθεί. Ωστόσο, ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι ο ίδιος, όπως και η Επιτροπή, είναι πιο επιφυλακτικοί, προβλέποντας ότι το ελληνικό έλλειμμα θα κλείσει το 2006 «περί το 3%».

Επιπλέον, ο Επίτροπος επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σταθεροποίηση της δημοσιονομικής διόρθωσης με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και ανέφερε ότι για να αποφανθεί αν αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει πρώτα να λάβει γνώση των στοιχείων του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους, κάτι που αναμένεται να συμβεί το φθινόπωρο.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν εκτιμά πως θα μπορέσει να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τον Σεπτέμβριο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2006, που τον Μάιο ήταν στο 2,1%. Ο κ. Αλμούνια δήλωσε: «Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου, την αβεβαιότητα των αγορών και την παγκόσμια αστάθεια. Όμως το όραμά μας είναι πλέον πιο αισιόδοξο απ' ότι προ διμήνου».

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% το 2006, και για περαιτέρω μείωσή του προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη λήξη των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες.

O κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 6,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 4,5% το 2005 και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2006. Όπως σημείωσε, η συνολική προσαρμογή την περίοδο 2005-2006 σε σύγκριση με το 2004 είναι ίση με 4,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εκ των οποίων 3,7 μονάδες είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ελληνικές αρχές, επικεντρώνονται κυρίως στους μεσοπρόθεσμους στόχους της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της εδραίωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σημείωσε ακόμη ότι «στόχος είναι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό πρόβλημα».

Όπως είπε ο υπουργός «έχουμε επίγνωση των προβλημάτων του παρόντος ασφαλιστικού συστήματος, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση». Υποστήριξε ότι προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση αυτή, ξεκίνησε ένας μακροχρόνιος διάλογος που θα διαρκέσει για το υπόλοιπο της θητείας της παρούσας κυβέρνησης σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να εντοπιστούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος, να επικαιροποιηθούν οι υπάρχουσες οικονομικές μελέτες και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για την επίτευξη της συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, να νομοθετήσει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολίασε πως «οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της ΕΕ και η κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης προωθούν, στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων με ορίζοντα τον μηδενισμό τους, μία επ' αόριστον σκληρή και μονόπλευρη λιτότητα για μισθούς και συντάξεις. Οι προσωρινοί ελιγμοί παραπλάνησης της κυβέρνησης, εν όψει των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν ούτε να συγκαλύψουν την επερχόμενη μακρόχρονη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.

Ειδικότερα, οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης για την προετοιμαζόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος προκαλούν ρίγη ανησυχίας στον ελληνικό λαό μετά και τις προτάσεις των νοσηρών εγκεφάλων της Alpha bank για σύνταξη στα 75. Ο περίφημος διάλογος των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό δεν είναι τίποτα άλλο από το φύλλο συκής και η προετοιμασία του εδάφους ώστε να ακολουθήσει μετεκλογικά η κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.