Φειδωλός εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού και στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στην Περιφέρεια με τους εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας, οι οποίοι του ξεκαθάρισαν ότι η τοπική κοινωνία της περιοχής ζητά άμεσα λύση για το πρόβλημα, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την πρόταση την οποία ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Από την πλευρά του ο υπουργός δεν θέλησε να αναλάβει καμία δέσμευση σε σχέση με το επίμαχο θέμα των αρχαιολογικών ζωνών, καθώς περιορίστηκε να αναφέρει ότι πλέον το γνωρίζει σε όλη του την έκταση.

Τα μέλη του συμβουλίου, ξεκαθάρισαν ότι οι εκτάσεις που διεκδικούν να αποδεσμευτούν είναι άσχετες από τις αρχαιολογικές ζώνες, βρίσκονται περιμετρικά σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς οπτική επαφή με το μινωικό ανάκτορο, και η παράταση της δέσμευσής τους είναι άδικη και αδικαιολόγητη ενώ παράλληλα δημιουργεί και σοβαρότατα οικιστικά πολεοδομικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός ρώτησε για το εάν θα υπάρχει κοινωνική συναίνεση, εάν χρειαστεί να κατεδαφιστούν κάποια αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του μινωικού ανακτόρου, που είναι προϋπόθεση για την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της Ουνέσκο. Η απάντηση που εισέπραξε ήταν ότι ο μεγάλος όγκος των αυθαιρέτων αναπτύσσεται κατά μήκος της δεύτερης αρχαιολογικής ζώνης, συνεπώς η κοινωνική συναίνεση εξασφαλίζεται πολύ πιο εύκολα όταν αναφερόμαστε στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.