Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενώ απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την τιμή του «μαύρου χρυσού» στο άμεσο μέλλον.

Η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη «άγγιξε» νέο ρεκόρ, φτάνοντας στα 75,42 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας κυρίως της αυξημένης διεθνούς ζήτησης και των γεοπολιτικών ανησυχιών.

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,4% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν και με τους ρυθμούς αυτούς οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι θα έχει τέλος το ράλι τιμών στις τιμές πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη εδώ και 4,5 χρόνια.

Αύξηση κατά 60 σεντς σημείωσε και το πετρέλαιο Μπρεντ και έφθασε τα 74,68 δολάρια το βαρέλι.

Παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς διατύπωσαν τις αμφιβολίες τους για την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, στο πλαίσιο ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, με θέμα «Πετρέλαιο και οικονομία: διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην ελληνική αγορά».

Ειδικότερα, ο Λέο Ντρόλας, από το Centre of Global Energy Studies του Λονδίνου, αφού εκτίμησε ότι το 2008 η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 80 δολάρια, εξέφρασε την άποψη ότι οι τιμές πετρελαίου θα αρχίσουν να μειώνονται, μόνο όταν μειωθούν και οι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σε μήνυμά του, υπογράμμισε ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων και θα ενταθούν περαιτέρω στο μέλλον, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι, το 2005, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ως συνολική αξία, αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με το 2004.

Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας

Ένα νέο, ανοδικό ράλι των τιμών του «μαύρου χρυσού», κατά τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διακεκριμένου οικονομολόγου και στελέχους της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, o κ. Μπιρόλ τόνισε πως «εάν έχουμε και φέτος μεγάλους τυφώνες ή εάν αυξηθούν τα γεωπολιτικά ρίσκα, τότε θα δούμε νέες, υψηλότερες από τις σημερινές τιμές πετρελαίου».

«Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τις υψηλές τιμές», πρόσθεσε ο Μπιρόλ αιτιολογώντας την απαισιόδοξη πρόβλεψή του. «Αφενός μεν τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο δε βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα αποθέματα των διυλιστηρίων, αφετέρου δε αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για πετρέλαιο».

Επιπλέον, σύμφωνα με το στέλεχος της ΙΕΑ υπάρχουν και οι πολιτικές εντάσεις που εκδηλώνονται σε χώρες με σημαντική παραγωγή «μαύρου χρυσού», όπως το Ιράν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και το Ιράκ.

Μάλιστα, οι ειδικοί της ΙΕΑ εκτιμούν πως από τη νέα χρονιά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα είναι ακόμη υψηλότερες, εάν δε γίνουν, στο άμεσο μέλλον, σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής και της επεξεργασίας του πετρελαίου.