Στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Παρατηρώ τη γειτονιά μου-προβληματίζομαι και προτείνω” τέθηκε το θέμα συμμετοχής της περιβαλλοντικής ομάδας των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους προσφυγες.

Αιτία της ευαισθητοποίησης των μαθητών και καθηγητών του 7ου Γυμνασίου πάνω στο θέμα των προσφύγων είναι το γεγονός ότι η γειτονιά του σχολείου είναι γειτονιά προσφύγων από τη Μ. Ασία (Νέα Αλάτσατα).

Έτσι το 7ο Γυμνάσιο συμμετείχε στο διαγωνισμό με τηλεοπτικό σποτ και φωτογραφικό υλικό.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν αυθόρμητη με πρωταγωνιστές τους μαθητές: Βερβελάκη Νικόλαο, Βιτσάκη Νικόλαο, Ζερβάκη Ελένη, Παπαδογιαννάκη Θεόδωρο, Χαχλάκη Εμμανουήλ.

Η καθοδήγηση των υπευθυνων καθηγητών του προγράμματος κ.κ. Τσαμάνδουρα Ζαχαρία, Λινάρδου Αγγελικής και Πολίτου Μαρίας, αλλά και η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα των προσφύγων έφερε τις δύο πανελλήνιες διακρίσεις τηλεοπτικού σποτ και φωτογραφίας.

Η απονομή των βραβείων έγινε στην Αθήνα, όπου τα παραπάνω παιδιά συνοδεύτηκαν από τους γονείς τους και τον υπεύθυνο καθηγητή του διαγωνισμού κ. Τσαμάνδουρα Ζαχαρία.

Στην τελετή βράβευσης που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός, οι οποίοι και βράβευσαν τους μαθητές που διακρίθηκαν.