Της Άννας Παπαδοκωστάκη

Σε δίκη θα παραπεμφθεί πάλι ο 47χρονος καθηγητής Μιχάλης Τσουρακάκης κατηγορούμενος για το θάνατο της 37χρονης φίλης του Γεωργίας Δημοπούλου, καθώς ο αντεισαγγελέας εφετών Ζαχαρίας Κοκκινάκης, άσκησε χθες έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, μετά από αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Ο Μ.Τσουρακάκης, είχε αθωωθεί από το ΜΟΔ Νεαπόλεως, από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και καταδικάστηκε –κατά πλειοψηφία- σε φυλάκιση 4 ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με το σκεπτικό ότι δεν κάλεσε ασθενοφόρο έγκαιρα όταν διαπίστωσε ότι η φίλη του βρισκόταν σε κακή κατάσταση λόγω χρήσης αλκοόλ και χαπιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοκκινάκης, αποφάσισε να ασκήσει έφεση, λόγω των διαφορετικών απόψεων δικαστών, ενόρκων και του εισαγγελέα για την υπόθεση αυτή, όπως διατυπώθηκαν στην απόφαση. Συγκεκριμένα, ένας δικαστής και ένας ένορκος, είχαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, τρεις ένορκοι ότι έπρεπε να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ένας δικαστής για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και τέλος, ο πρόεδρος του δικαστηρίου (δικαστής) για ανθρωποκτονία σε βρασμό ψυχικής ορμής.

Ο εισαγγελέας κ. Δαδινόπουλος, είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, λόγω μη έγκαιρης κλήσης του ασθενοφόρου.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί ξημερώματα της 13ης Αυγούστου του 2002. Η Δημοπούλου θα αναχωρούσε από το Ηράκλειο με το πλοίο της γραμμής για το χωριό της στην Πελοπόννησο, προκειμένου να δει τους δικούς της πριν εγκατασταθεί στη Ρόδο όπου είχε διοριστεί ως καθηγήτρια Θεολογίας.

Όμως τελικά δεν ταξίδεψε. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το ζευγάρι μάλωσε και ο κατηγορούμενος φέρεται να έκλεισε με τα χέρια του το στόμα και τη μύτη της για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατό της λόγω ασφυξίας.

Ο ιατροδικαστής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης διαπίστωσε κακώσεις στα χείλη και κατέληξε στην εκδοχή του θανάτου λόγω απόφραξης των αναπνευστικών οδών. Ο Μ. Τσουρακάκης, απέδωσε τις κακώσεις αυτές στην προσπάθεια που έκανε για να της ανοίξει το στόμα και να της κάνει τεχνητή αναπνοή. Τελικά το δικαστήριο, δεν δέχτηκε ότι ο θάνατος επήλθε από ασφυξία λόγω μηχανικής απόφραξης των αναπνευστικών οδών.

Έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, έχουν κάνει και οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι θεωρούν ότι έπρεπε να αθωωθεί ο κατηγορούμενος.