Το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ έθεσε στη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα ο γ.γ. της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ. Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή μας. Ο Γιάπ ντε Χόοπ Σέφερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα τον Νοέμβριο, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκη και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ.Αντώναρο, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σέφερ επικεντρώθηκε στα Βαλκάνια και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι ο κ. Σέφερ επανέλαβε στον κ. Μεϊμαράκη το πάγιο αίτημα της Συμμαχίας για κάλυψη του ελλείμματος όσον αφορά τις στρατηγικές αερομεταφορές, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όσο και στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας στις ειρηνευτικές αποστολές της συμμαχίας, επικαλούμενος τις ιδιαιτερότητες στις συνθήκες ασφαλείας της περιοχής μας, καθώς και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα του Κοσόβου, για το οποίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη παραμονής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μέχρι να ξεκαθαριστεί το καθεστώς του Κοσόβου.Κατά τη συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη, ο κ. Σέφερ εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρόσφατες προσπάθειες οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία.Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «οι διευρύνσεις πρέπει να γίνουν στο χρονικό σημείο που οι υποψήφιες χώρες έχουν εκπληρώσει τα πολιτικά και στρατιωτικά κριτήρια και η Συμμαχία είναι έτοιμη για τις διευρύνσεις», ενώ υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τις μεσογειακές χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας. Ο κ. Σέφερ προσκάλεσε τις χώρες που ενδιαφέρονται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και αναφέρθηκε ονομαστικά στην ΠΓΔΜ, την Κροατία και την Αλβανία και έκανε λόγο για αναγκαιότητα νέων συμπράξεων και διαλόγου με χώρες που δεν είναι μέλη όπως η Ν. Ζηλανδία και η Αυστραλία, οι οποίες μετέχουν όμως σε διεθνείς αποστολές της Συμμαχίας. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συναντήθηκε αργότερα χθες και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.