Της Αννας Παπαδοκωστάκη

Οριστικά τέλος στο στεγαστικό επίδομα που έδινε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα, έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση που ελήφθη προχθές και κοινοποιήθηκε χθες στο γραφείο της Πρυτανείας.

Η απόφαση αφορά τους φοιτητές των σχολών του Ρεθύμνου αλλά , σύμφωνα με πληροφορίες, ίδια θα είναι και η απόφαση για στους φοιτητές του Ηρακλείου.

Ήδη, η είδηση αυτή, έχει θορυβήσει τους φοιτητές που κατακλύζουν με ανακοινώσεις και προσωπικά μηνύματα το δικτυακό χώρο του Πανεπιστημίου, διαμαρτυρόμενοι για αυτή την απόφαση. Η αρμόδια αντιπρύτανης Ιωάννα Γιατρομανωλάκη, δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα τη Δευτέρα στο Πρυτανικό Συμβούλιο, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης των δικαιούχων φοιτητών, θα νοικιαστούν περισσότερα δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Τα προβλήματα στην καταβολή του επιδόματος, άρχισαν στο τέλος του 2005, όταν οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής του επιδόματος, το οποίο ανερχόταν σε 150 ευρώ το μήνα.

Είναι γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διαθέτει φοιτητική εστία όπως άλλα Πανεπιστήμια για τη στέγαση των φτωχών φοιτητών και για πολλά χρόνια νοικίαζε ακατάλληλα καταλύματα για τη φιλοξενία τους, ενώ τα τελευταία χρόνια (όπως και άλλα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), καθιέρωσε το επίδομα ενοικίου, δηλαδή την οικονομική ενίσχυση των αδυνάτων – με βάση κριτήρια που έχουν τεθεί- για να πληρώνουν το ενοίκιο σε σπίτι που νοικιάζουν.

Το επίδομα αυτό, δεν ξεπερνά το ποσό των 150 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, το Πανεπιστήμιο εξοικονομεί χρήματα, καθώς οι μισθώσεις ξενοδοχείων ή σπιτιών ήταν υπέρογκα δαπανηρές σε σχέση με τις υπηρεσίες που πρόσεφεραν. Τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο εγκρίθηκαν όλα ,εκτός από μια «παρτίδα» κάθε μήνα, γεγονός που το Ελεγκτικό Συνέδριο απέδωσε σε λάθος που δεν θα επαναληφθεί. Έτσι τους επόμενους μήνες, δεν εγκρίθηκε καμιά δαπάνη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει το Πανεπιστήμιο να χορηγεί το επίδομα. Ο αριθμός των επιδοτούμενων φοιτητών ήταν μεγαλύτερος μέχρι και πριν δύο χρόνια και περιορίστηκε αισθητά μετά την καθιέρωση της ετήσιας επιδότησης των 1000 ευρώ στους γονείς φοιτητών που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, απευθείας από το υπουργείο Παιδείας, και μέσω του Δημόσιου Ταμείου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι φοιτητές, με το επίδομα των 150 ευρώ, ο φοιτητής μπορούσε να καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες για έξι χρόνια, ενώ με την επιδότηση-όπως ορίζει ο νόμος, μόνο τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, ενώ το ποσό στην πρώτη περίπτωση είναι μέχρι 9000 ευρω για κάθε δικαιούχο, με την επιδότηση είναι 4000 ευρώ. Έτσι η κοινωνική πολιτική στήριξης των οικονομικά αδύνατων, συνδέεται πάλι με την εντατικοποίηση των σπουδών, η οποία πλήττει κυρίως αυτή την κατηγορία των φοιτητών, καθώς πολλοί είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και να σπουδάζουν.

Στην ανακοίνωση της αντιπρυτάνεως αναφέρεται «σήμερα 7/7/2006 και ώρα 10 π.μ. παρέλαβα την αρνητική δυστυχώς αλλά αναμενόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ρέθυμνο, πράγμα που προδικάζει την ίδια απόφαση για το Ηράκλειο, την οποία και κοινοποιώ άμεσα σε όλους τους συλλόγους των φοιτητών και προτίθεμαι να φέρω το θέμα στη Συνεδρία του Πρυτανικού της Δευτέρας για την περαιτέρω λήψη αποφάσεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ικανοποιηθούν οι στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών μας με κάθε δυνατή, νόμιμη και πρακτική διαδικασία.»