Καταέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης σύμφωνα με την οποία επανακαθορίζονται τα επαγγέλματα που υπάγονται στον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της ΔΕΗ και άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2008.

Στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση και Συμπλήρωση των Διατάξεων για τη Χρηματοδοτική Μίσθωση, Διατάξεις περί Δημοσίων Εσόδων και άλλες ρυθμίσεις» παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης να συστήσουν εντός τριών μηνών ειδική επιστημονική επιτροπή, επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα της υποβολής γνώμης, για τoν καθορισμό της νέας λίστας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται εξάλλου πως οι νυν εργαζόμενοι σε ειδικότητες που σήμερα δεν χαρακτηρίζονται ως βαρείς και ανθυγιεινές θα μπορούν να υπαχθούν στα ΒΑΕ, εφόσον η ειδικότητά τους ενταχθεί στη νέα επικαιροποιημένη λίστα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης, αφού όμως εξαγοράσουν τα ένσημα που αντιστοιχούν στο χρόνο που έχουν διανύσει εργαζόμενοι μέχρι την εφαρμογή της νέας λίστας ΒΑΕ.

Αντιδράσεις

«Σε ρεσιτάλ αδιαφάνειας και όργιο ρουσφετιού επιδίδεται πλέον η κυβέρνηση, με τροπολογίες που κατατίθενται όταν η Βουλή δεν λειτουργεί.Με την σκανδαλώδη τροπολογία που κατατέθηκε από τον κ. Αλογοσκούφη, ενώ στο σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε υπέγραφε και ο κ. Παπαληγούρας, επιχειρείται να απαλλαγούν εκ των προτέρων στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», αναφέρει η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου σχετικά με την τροπολογία. «Ο ελληνικός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του για μία κυβέρνηση που κατά κόρον επαγγέλθηκε την διαφάνεια και καταλήγει να φτιάχνει φωτογραφικές διατάξεις για να προστατεύσει 'ημετέρους'», αναφέρει η κ.Παπανδρέου. Και προσθέτει: «Με την ίδια τροπολογία προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων έργου ή παροχής υπηρεσιών κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και των βασικών αρχών της δημοσιότητας και του ανταγωνισμού που προβλέπονται από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι φανερό ότι, η κυβέρνηση στο πλαίσιο μικροπολιτικών υπολογισμών επιδιώκει να μοιράσει πίττα σε 'ημετέρους' με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες που θα εκθέσουν τη χώρα μας διεθνώς για ακόμη μία φορά».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η τροπολογία «αποτελεί βήμα εφαρμογής του αντεργατικού νόμου 3029 του 2002, που ψήφισε του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύει πως η αντιασφαλιστική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή, πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία υλοποιούν τα αντιδραστικά μέτρα που κυνικά εκφράζει ο Ν. Γκαργκάνας ως εκφραστής της πλουτοκρατίας».

«H τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στοχεύει στο να πραγματοποιήσει αυτό που δεν πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης, δηλαδή αποχαρακτηρισμού δεκάδων επαγγελμάτων που κατατάσσονται σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτό σημαίνει νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων για χιλιάδες εργαζομένους. Φυσικά για μια ακόμα φορά τα κύρια πυρά επικεντρώνονται στους νέους εργαζομένους» προσθέτει το ΚΚΕ.

«Ο υπουργός Απασχόλησης 'πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις', ήρθε με 'τροπολογία της Παρασκευής' να δρομολογήσει τη συγκρότηση επιτροπής για την περικοπή των επαγγελμάτων που μέχρι σήμερα εντάσσονται στα βαριά και ανθυγιεινά», τόνισε ο Δ.Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ. Ο κ. Στρατούλης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη ρύθμιση που άρχισε το ΠΑΣΟΚ και επεκτείνει την εφαρμογή της από το ΙΚΑ και στη ΔΕΗ και στους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. «Επίσης αφαιρεί τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής για τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, και ουσιαστικά αφήνει την αρμοδιότητα στον εαυτό του, όχι μόνο για να περικόψει επαγγέλματα, αλλά και για να το κάνει αυτό με ρουσφετολογικά και πελατειακά κριτήρια», επισημαίνει το μέλος του ΣΥΝ. «Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, ώστε να φύγει η χώρα από τη πρώτη θέση στη λίστα των εργατικών ατυχημάτων σ΄ όλη την Ευρώπη, επιχειρεί να ρίξει τους νέους εργαζόμενους στον κοινωνικό Καιάδα. Η ΓΣΕΕ οφείλει άμεσα να αντιδράσει», δήλωσε ο αν. πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλέκος Καλύβης.Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομία

Στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επέρριψε τις ευθύνες για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ως προς την εφαρμογή των κριτηρίων της Λισαβόνας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που αναφέρονται στη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των κριτηρίων, ο κ. Αντώναρος, απάντησε ότι τα στοιχεία που περιείχαν τα δημοσιεύματα είχαν δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο του 2004 και αφορούν τις επιδόσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε δε, ότι αυτό δεν αναφερόταν στο δημοσίευμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που κληρονόμησε από το παρελθόν. Συνέταξε εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο έστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο εφαρμόζεται», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας θα καταγράφεται αναλυτικά στο μέλλον, ωστόσο ήδη από τα ενδιάμεσα στοιχεία, όπως είναι η μείωση του ελλείμματος και η μείωση της ανεργίας, η κατάσταση βελτιώνεται και καταδεικνύεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο.