Της Κατερίνας Μυλωνά

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Nana beach στη Χερσόνησο, η εκδήλωση για τη βράβευση των βετεράνων Κρητικών που έλαβαν μέρος στον πόλεμο της Κορέας την περίοδο 1950-1953 που έγινε από τον Κορεάτη πρέσβη, Hae Moon Chung, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά των βετεράνων στη χώρα του.

Οι παλιοί συμπολεμιστές είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντηθούν όλοι μαζί και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις σχετικά με την εμπειρία τους από την Κορέα και τη μετέπειτα πορεία τους στην Κρήτη.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του μέλους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου, κ. Σωτήρη Πετράκη, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μία εκδήλωση μνήμης, αφενός για τους πεσόντες στον πόλεμο της Κορέας, και αφετέρου μια εκδήλωση τιμής για του επιζώντες βετεράνους».

Στη συνέχεια, ο κ. Hae Moon Chung υπογράμμισε ότι η Κορέα δεν ξεχνά την προσφορά των Ελλήνων αγωνιστών και όλοι, λαός και κυβέρνηση, αισθάνονται βαθιά ευγνωμοσύνη.

Ακολούθησε μία αναφορά σε όλους του πεσόντες και η βράβευση των βετεράνων ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ του πρέσβη της Κορέας και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου.

Στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν το «παρών» περίπου σαράντα βετεράνοι, εκ των οποίων δύο ήταν από τη Σητεία και ένας από το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ οι υπόλοιποι ήταν από το νομό Ηρακλείου.

Ο κ. Πετράκης εξήγησε πώς είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει τη χθεσινή εκδήλωση μαζί με τον πρόξενο της Δημοκρατίας της Κορέας στο Ηράκλειο, Μιλτιάδη Καράτζη. Πέρσι συμμετείχε σε ένα συνέδριο βετεράνων των 16 χωρών που έλαβαν μέρος στον πόλεμο, το οποίο έγινε στην Κορέα. «Θεώρησα καθήκον μου να συγκεντρώσω όλους τους ανθρώπους και να δουν παλιούς συμπολεμιστές τους», ανέφερε. Ο κ. Πετράκης τόνισε ότι ο πρέσβης της Κορέας ανταποκρίθηκε και ήρθε στο Ηράκλειο για να γνωρίσει τους βετεράνους και να τους αποδώσει ένα φόρο τιμής.

Όταν ο πρέσβης της Κορέας μπήκε μέσα στην αίθουσα μαζί με τη σύζυγό του όλοι οι βετεράνοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον καταχειροκρότησαν. Ο Hae Moon Chung, με τη σειρά του έσπευσε να χαιρετήσει τον καθένα ξεχωριστά και εξέφρασε την ευχαρίστησή του που γνώρισε τους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Η χώρα που αφήσατε πίσω σας πριν από τόσα χρόνια δεν ξεχνά την προσφορά σας», τόνισε. Ο κ. Chung υποστήριξε ότι με τη βοήθεια των βετεράνων, η Κορέα είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να αποτελεί σήμερα μία μεγάλη δύναμη. «Λόγω της θυσίας σας, Έλληνες και Κορεάτες είμαστε σήμερα σύμμαχοι και διατηρούμε πολύ φιλικές σχέσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όλοι οι Κορεάτες έχουν στην καρδιά του ένα μεγάλο μέρος για τους Έλληνες. Τέλος, κάλεσε όλους τους Βετεράνους να πάνε στην Αθήνα όταν θα γίνει το επόμενο ετήσιο μνημόσυνο των αγωνιστών στις 25 Ιουνίου.

«Ιερό» χώμα

Ο βετεράνος, εκτός από τους συμπολεμιστές του, έχει αγαπήσει και τον τόπο στον οποίο πολέμησε και αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Απόδειξη αποτελεί ένα περιστατικό που εξελίχθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο.