Η Τουρκία παραμένει στις ευρωπαϊκές «ράγες» όμως εάν δεν εφαρμοστεί η Τελωνειακή Ένωση με την Κύπρο οι αρνητικές συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες, δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο. Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Όλι Ρεν καλεί τη φινλανδική προεδρία να εργαστεί για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Μάτι Βανχάνεν, ο Ζοζέ Μπαρόζο επισήμανε πως «σε γενικές γραμμές οι διαπραγματεύσεις έχουν δρομολογηθεί», ωστόσο τόνισε πως θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν η Τουρκία δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται από την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε ενθαρρυντική την πρώτη σε διάστημα διετίας συνάντηση του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χθες, επ' ευκαιρίας του διορισμού τρίτου μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.
Η διευθέτηση του Κυπριακού σαφώς θα διευκολύνει την πρόοδο των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε ο Μπαρόζο. «Δεν συνδέονται αυστηρά, πρόκειται για δύο χωριστά πράγματα [σ.σ. ένταξη και πολιτικό ζήτημα], ωστόσο είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε επίσης πρόοδο στο Κυπριακό» ανέφερε, βάσει των όσων μετέδωσε το Reuters.
Διπλωματία
της σάουνας...
Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν κάλεσε τη φινλανδική προεδρία να καταβάλει νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ώστε να αποφευχθεί μία εν δυνάμει κρίση τους προσεχείς μήνες.
Μιλώντας στη φινλανδική τηλεόραση, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση πως η Φινλανδία έχει την ευκαιρία να επιτύχει πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, υπαινισσόμενος ότι μπορεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη Μεγαλόνησο για την οποία η ΕΕ επέμενε προηγουμένως ότι αποτελούσε πεδίο αρμοδιότητας του ΟΗΕ. «Ίσως ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια θα μπορούσε να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μία φινλανδική σάουνα και να χρησιμοποιήσει λίγη 'διπλωματία της σάουνας' για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα» δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Σημείωσε ακόμη πως η φινλανδική προεδρία θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αρχίσουν απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, όπως δεσμεύθηκαν να πράξουν το 2004, πιέζοντας παράλληλα την Τουρκία να κάνει βήματα προς τα εμπρός ως προς την Κύπρο.
«Έπειτα από διαίρεση 40 ετών είναι καιρός να ξεχάσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να συγκεντρωθούμε στις λύσεις για το μέλλον του νησιού» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση.