Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη της στο αίτημα της ανατολικής Κρήτης για την κατασκευή νέων φυλακών στη Νεάπολη που θα σημάνει και την απομάκρυνση των φυλακών από τη Ν. Αλικαρνασσό εξέφρασαν μιλώντας στην “Π” οι δήμαρχοι Ν. Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης και Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης.

Και οι δύο θεωρούν ότι πίσω από αυτή την αδιαφορία της κυβέρνησης κρύβονται σκοπιμότητες. Ένα βήμα προχωρά ο δήμαρχος Νεάπολης κ. Καστρινάκης ο οποίος εικάζει ότι η αντιμετώπιση αυτή σχετίζεται με την βούληση της κυβέρνησης για την κατασκευή φυλακών μόνο στα Χανιά.

«Εμείς θέλουμε να γίνει το έργο - είπε ο κ. Καστρινάκης - αν η κυβέρνηση έχει αλλάξει γνώμη να βγει και να το πει αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος».

Οκτώ χρόνια προσπαθούσαν οι φορείς να πείσουν για την αναγκαιότητα της κατασκευής νέων φυλακών στη Νεάπολη κι όταν το κατάφεραν έφτασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό. Αυτή τη φορά δεν κρίθηκε άγονος διαγωνισμός αλλά αμφισβητήθηκε το έργο από το Α ως το Ω.

Το τραγελαφικό είναι ότι στη σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή νέων φυλακών αναγράφεται η διάρκεια εκτέλεσης του έργου στις 1080 ημέρες. Σχεδόν τόσες ημέρες πέρασαν από τότε και όχι μόνο τίποτα δεν έγινε αλλά ακυρώθηκε ουσιαστικά και η δημοπρασία.

Καμία εξήγηση εκτός από την πρόθεση της κυβέρνησης να ματαιώσει το έργο για να κατασκευάσει νέες φυλακές μόνο στα Χανιά ή σε μια άλλη πόλη δίνουν οι δήμαρχοι Αλικαρνασσού και Νεαπόλεως. Ειδικά για το δεύτερο δήμο, αυτή είναι μια ανοικτή πληγή αφού ήδη η Δημοτική Αρχή έχει δαπανήσει το ποσό των 70 εκ δραχμών για την αγορά έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ενημερώσει για το θέμα τόσο την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και με προσωπικές παραστάσεις ενώ αναλυτική επιστολή έχει φτάσει και στον πρωθυπουργό, είπε ο κ. Καστρινάκης. Δεν μπορούν με προφάσεις και με δήθεν προβλήματα που συνέχεια ανακύπτουν να μηδενίσουν τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Εκτός από το θέμα της ασφάλειας τίθεται και ζήτημα συνθηκών κράτησης Οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι αφού εκτίουν ποινές διπλάσιοι από ό,τι προβλέπεται . Η θέση του δήμου Νεαπόλεως είναι ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τις δικαιολογίες και να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής. Αν δεν έχουν λεφτά να πουν πού πήγαν τα δεσμευμένα 22 εκ ευρώ, που προορίζονταν για αυτό το έργο και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη της ματαίωσης.Δικαιολογίες

που αμφισβητούνταιΗ καχυποψία των δημάρχων απορρέει από τη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης αφού πρώτα είχε γίνει η δημοπράτηση στις 19-11-2003 για το «Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτης ΙΙ» όπως ονομάστηκε .

Ενώ όλοι περίμεναν την έναρξη του έργου μετά τις εκλογές ύστερα από τις τοπικές οχλήσεις, η νέα ηγεσία της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε , εταιρεία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία ήταν και φορέας υλοποίησης του έργου ξεκίνησε να μπλοκάρει το έργο.

Τη μια ήταν χαμηλό το ποσοστό έκπτωσης, την άλλη δεν υπήρχαν χρήματα, την άλλη είχε ελλείψεις η μελέτη. Αποκορύφωμα όλων ήταν η αξίωση για την εξεύρεση νέου οικοπέδου αφού αυτό κρίθηκε ακατάλληλο λόγω μεγάλου ρέματος και επιζήμια για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Καστρινάκης δεν ενστερνίζεται καμία από αυτές τις αιτιάσεις ανταπαντώντας.

Στην περιοχή δεν υπάρχει ρέμα. Η μορφολογία του εδάφους απαιτεί μεν αυξημένα ποσά, εκσκαφές και διαμορφώσεις, σε καμία περίπτωση όμως δεν κινδυνεύει κρατικός προϋπολογισμός.

Ήδη έχει δαπανηθεί το ποσό τον 200.000 χιλ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου . Για την αγορά των νέων εκτάσεων θα απαιτηθούν και νέες πιστώσεις.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η προσπάθεια για την ανεύρεση νέου χώρου σημαίνει ματαίωση του έργου.

Μια κίνηση που μεταφράζεται μόνο ως εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.