Της Κατερίνας Μυλωνά

Το αεροδρόμιο …της ταλαιπωρίας για εκατοντάδες τουρίστες αποδείχτηκε και χθες το αεροδρόμιο Ηρακλείου, «Ν. Καζαντζάκης» που δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στο μεγάλο αριθμό των πτήσεων.

Οι ουρές, μάλιστα, των ταξιδιωτών, έβγαιναν έξω από την κεντρική είσοδο του αεροδρομίου. Τα προβλήματα, όμως, δεν «χτύπησαν την πόρτα» μόνο των επισκεπτών αλλά ταλαιπώρησαν σημαντικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων που κάνουν λόγο για δυσλειτουργία του αεροδρομίου, όπως χρονοτριβή στην παράδοση των αποσκευών.

Σημαντική καθυστέρηση«Είμαστε συνηθισμένοι να περιμένουμε, ένας καθυστέρησε περισσότερο από δύο ώρες, ήταν να φτάσει στις 12.55 και θα έρθει 16.20», αναφέρει η υπάλληλος γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων, κ. Σοφία Πρωτοψάλτη. Η κ. Πρωτοψάλτη υποστηρίζει ότι τα προβλήματα προκύπτουν μόνο τους θερινούς μήνες, ενώ το χειμώνα καθυστέρηση έχει μόνο η Oλυμπιακή.

Μεγάλο πρόβλημα είναι η παραλαβή των αποσκευών, σύμφωνα με τον υπάλληλο τουριστικού γραφείου, κ. Δημήτρη Παπαδάκη. Όσο αφορά τις πτήσεις, αναφέρει ότι «περισσότερο, έχουμε καθυστερήσεις από βρετανικά και γαλλικά αεροπλάνα ενώ προβλήματα έχει και η Oλυμπιακή, συνήθως οι καθυστερήσεις γίνονται το καλοκαίρι.»Ταλαιπωρία για τους τουρίστεςΗ κ. Σάρα επέστρεφε χθες στο Παρίσι και αναφέρει ότι «σήμερα δεν είχαμε πρόβλημα στην πτήση μας αλλά το αεροπλάνο που ήταν να μας πάρει από τη Γαλλία καθυστέρησε πάρα πολύ». Η ίδια δεν έχει ξαναέρθει στην Κρήτη και ομολογεί ότι «υπάρχει πρόβλημα στα αεροδρόμια της Ελλάδας, από όσο μπορώ να διαπιστώσω».

Η κ. Κορίνα ήρθε για δεύτερη φορά στο Ηράκλειο και αναφέρει ότι «από το Παρίσι ήταν να έρθουμε στις 11 το βράδυ και φτάσαμε στις 2 επειδή καθυστέρησε το αεροπλάνο από εδώ, την πρώτη, όμως, φορά δεν είχα πρόβλημα».

Στην ομάδα των τυχερών ήταν ο Σένκε από τη Γερμανία, ο οποίος δε συνάντησε κανένα πρόβλημα στην πτήση του. «Ευτυχώς, δεν είχαμε καθυστέρηση και η πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις», αναφέρει.Δυσλειτουργία του αεροδρομίου«Συχνό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι καθυστερήσεις για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων», υποστηρίζει ο κ. Στέλιος Βασιλάκης. Ο κ. Βασιλάκης αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία, καθώς υποχρεώνονται να αλλάξουν τα ωράρια. «Ταλαιπωρία υπάρχει μονάχα το καλοκαίρι», αναφέρει.

«Φέτος δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, μπορώ να πω ότι είναι όπως τα περιμέναμε», υποστηρίζει ο κ. Ανδρέας Σπυριδάκης. Ο ίδιος θεωρεί ότι πριν από περίπου επτά χρόνια υπήρχαν πολλά περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερη ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο. «Παλιότερα ήταν το ένα τρίτο σε έκταση, τώρα νομίζω ότι οι τουρίστες εξυπηρετούνται πολύ καλά γιατί είναι πολύ οργανωμένο το αεροδρόμιο», καταλήγει.

Καθυστερήσεις στις βαλίτσες και περιορισμένη έκταση χώρου στάθμευσης είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του αεροδρομίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, κ. Σάββα Γιαμαλή. «Όλα αφορούν τη λειτουργία του αεροδρομίου, ενώ γνωρίζουμε ότι περισσότερες πτήσεις ισούνται με περισσότερες καθυστερήσεις», σχολιάζει.