Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, στενότητα χώρου, παράπονα και χιλιάδες επιβάτες που μόνο για τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι συνθέτουν και το φετινό σκηνικό στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”.

Καθώς μπαίνουμε “στην καρδιά” της τουριστικής περιόδου, τα προβλήματα στο αεροδρόμιο διογκώνονται όταν η κίνηση “χτυπάει κόκκινο”.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην “Π” ο αερολιμενάρχης Μανόλης Σφακιανάκης, τον περασμένο μήνα είχαμε 333.148 αφίξεις έναντι 297.048 πέρυσι.

Μάλιστα, τις ημέρες αιχμής, όπως είναι η Δευτέρα και η Παρασκευή, έχουμε περισσότερες από 140 πτήσεις.

Για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή αφίχθηκαν και αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου περίπου 33.500 άτομα!

Η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι Γερμανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί, Ιταλοί, Αυστριακοί, Ρώσοι, Βέλγοι.

“Προσπαθούμε για το καλύτερο και για να ταλαιπωρείται όσο το δυνατόν λιγότερο ο κόσμος”, μας είπε ο αερολιμενάρχης ο οποίος ανέφερε: “Σίγουρα υπάρχουν τις ημέρες αιχμής ουρές και προβλήματα αλλά συχνά παρουσιάζονται διογκωμένα”.

Ιδιαίτερα έντονο κάθε καλοκαίρι είναι και το πρόβλημα με τις ελλείψεις θέσεων παραμονής αεροσκαφών στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα πάρα πολύ συχνά τα αεροπλάνα να μη μπορούν να σταθμεύουν και να αναζητούν θέσεις στο αεροδρόμιο Χανίων, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ή ακόμα και να επιστρέφουν στη βάση τους, όπως συνέβη πριν λίγες ημέρες με αεροσκάφος που επέστρεψε στην Κύπρο.

Ο αερολιμενάρχης σημείωσε: “Εχουμε διαθέσιμες 18 θέσεις παρκινγκ, αλλά χρειαζόμαστε επιπλέον 10. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να παραχωρούμε για πολλή ώρα χώρο παραμονής αεροπλάνων.

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τόσο μεγάλο αριθμό πτήσεων, η πολύωρη παραμονή αεροπλάνων στην πίστα είναι ανέφικτη”.