Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Μικρή ανάκαμψη, με άγνωστη όμως διάρκεια, γνωρίζει τις τελευταίες μέρες η αγορά του ελαιόλαδου. Ήδη οι έμποροι και οι Ενώσεις αναπροσάρμοσαν τις τιμές τους σε υψηλότερα επίπεδα και από 2,94 ευρώ για το έξτρα παρθένο στον παραγωγό, αύξησαν σε περίπου 3,1 – 3,2 ευρώ, χωρίς όμως να γνωρίζουν για πόσο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρους παράγοντες, το παιχνίδι της αγοράς άρχισαν να ελέγχουν οι Ισπανοί, αγοράζοντας τη μία μετά την άλλη τις ιταλικές εταιρείες οι οποίες μέχρι τώρα απορροφούσαν τις μεγάλες ποσότητες της ελληνικής παραγωγής. Κι όπως φαίνεται η πολιτική των Ισπανών στο διεθνές εμπόριο του προϊόντος, θα είναι αρκετά διαφορετική, καθώς δεν έχουν και τόσο μεγάλη ανάγκη το ελληνικό προϊόν.

Όπως έλεγαν χθες στην «Π» έμποροι ελαιόλαδου, η μικρή ανάκαμψη για επίσης μικρές, προς το παρόν, ποσότητες στο χύμα ελαιόλαδο, προήλθε κυρίως από μεσαίες επιχειρήσεις της Ιταλίας, που σκοπό έχουν να συμπληρώσουν τα αποθέματα τους. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα σημαντική άνοδο των τιμών, καθώς οι ρυθμοί απορρόφησης του προϊόντος είναι χαμηλοί, περίπου 3.000 τόνοι σε όλη την Κρήτη κάθε μήνα, με συνολικό όμως απόθεμα στο νησί περίπου 30.000 τόνους. Οι ποσότητες αυτές, βρίσκονται στη διάθεση εμπόρων και συνεταιρισμών κι ορισμένες έχουν ήδη πληρωθεί σε υψηλές τιμές, γύρω στα 3,80 ευρώ. Όπως είναι επόμενο, «τη νύφη θα πληρώσουν» οι παραγωγοί που έχουν «άκοπο» λάδι σε δεξαμενές εμπόρων. Κι αυτό διότι, οι έμποροι που βλέπουν να χάνουν από την πώληση πληρωμένων σε υψηλές τιμές ποσοτήτων, θα προσπαθήσουν τώρα να κερδίσουν με τις τιμές που θα δώσουν για τα απλήρωτα, ώστε να κάνουν συμψηφισμό.

Αρκετοί είναι επίσης οι συνεταιρισμοί που δεν βρίσκουν να πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές τις ποσότητες τις οποίες τους έχουν εμπιστευθεί οι παραγωγοί τους κι όπως είναι επόμενο, η σχετική αγωνία και η γκρίνια δεν λείπει από τους αγρότες.

Την ίδια ώρα, στο διεθνές εμπόριο ελαιόλαδου εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές. Οι Ισπανοί έχουν ήδη αγοράσει δύο μεγάλες εταιρείες εμπορίας ελαιόλαδου της Ιταλίας και πάνε για την τρίτη εξαγορά. Το τελευταίο διάστημα έβαλε λουκέτο άλλη μία ιταλική επιχείρηση ελαιόλαδου την ώρα που οι ισπανικές διαπρέπουν.

Συγκριτικό πλεονέκτημα των Ισπανών είναι η υψηλή παραγωγή τους, (γύρω στο 1.000.000 τόνους ετησίως) την οποία έχουν σκοπό να διαθέτουν τυποποιημένη στην αγορά, εφαρμόζοντας εθνική στρατηγική για το λάδι. Οι Ισπανοί μάλιστα κατάφεραν να «παγιδεύσουν» Ιταλούς εμπόρους με απότομα σκαμπανεβάσματα στις τιμές, με αποτέλεσμα να τους δημιουργήσουν προβλήματα στο εμπόριο του προϊόντος τους.

Το διεθνές εμπόριο του ελαιόλαδου, φαίνεται να αρχίζει να κινείται τώρα «στο γήπεδο» των Ισπανών, οι οποίοι αναμένεται να έχουν διαφορετική τακτική από τους Ιταλούς και πιθανόν να προκαλέσουν, κατά τα επόμενα χρόνια, δυσχέρεια και στο εμπόριο του ελληνικού χύμα ελαιόλαδου.