(Του Εμμαν. Λιοδάκη, ιεροκήρυκος)

Αναφέρεται στην Ελληνική Ιστορία, ότι, για να πήγαινε κανείς στην Αθήνα, στην πορεία του αυτή θα συναντούσε πολλά εμπόδια, αλλά το πιο μεγάλο εμπόδιο ήταν οι ληστές. Ένας από αυτούς ήταν ο τρομερός Προκρούστης.

Ήρθε όμως η μεγάλη στιγμή και ο Θησέας τους εξουδετέρωσε όλους. Κάτι παρόμοιο στην ουρανόδρομη πορεία του συναντούσε, και δυστυχώς συνεχίζει να συναντά και αυτός που θέλει να φθάσει στην πρωτεύουσα του ουρανού. Δηλαδή στην Βασιλεία. Στην πορεία του αυτή συναντά πολλά και μεγάλα εμπόδια, με πρώτο και μεγαλύτερο, τον αρχιληστή διάβολο, ο οποίος “βρυχάται ως λέων ωρυόμενος” όπως τονίζει ο Απ. Πέτρος (Α’ Πέτρ. ε’ 8-9). Είναι αλήθεια ότι σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα ο άνθρωπος μόνος του δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει. Ο πιστός αγωνιστής όμως δεν είναι μόνος του. Πάντα κοντά του είναι ο Θεός. Παντού και πάντοτε τον συνοδεύει το Πνεύμα το Άγιο. (Ο πανταχού παρών Παράκλητος). Το Πνεύμα το Άγιο του δίνει το θάρρος, την δύναμη και την χάρη για να νικήσει τον πονηρό. Γι’ αυτό μας διαβεβαιώνει και ο Ιερός Χρυσόστομος όταν μας λέει: “Τώρα ο διάβολος - με την παρουσία του Χριστού - έχασε τη δύναμή του, μοιάζει βέβαια με ένα λιοντάρι το οποίον βρυχάται εναντίον του πιστού, αλλά χωρίς δόντια και χωρίς νύχια, γιατί του τα αφήρεσε ο αναστάς Κύριος”.

Και συνεχίζει: Όταν ένα λιοντάρι δεν έχει δόντια και νύχια, μη το φοβάσαι. Αλλά και ο μεγάλος αθλητής Παύλος, μας ομιλεί για τον αγώνα αυτόν και τις μεθοδείες, που χρησιμοποιεί ο εχθρός διάβολος. Μας υποδεικνύει όμως και τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο πιστός. Να τον ακούσουμε: “Ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου” (Εφεσ. s’ 12). Και προσθέτει: “Ενδύσασθε την πανοπλίαν του Θεού προς το δύνασθαι υμάς στήναι προς τας μεθοδείας του διαβόλου” (Εφεσ. β’ 11).

Αδελφοί μου. Ο αγώνας θα είναι επιτυχής, όταν μαζί μας, κοντά μας, είναι ο Χριστός. Μόνο τότε μπορούμε να πούμε μαζί με τον Απ. Παύλο: “Πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ” (Ε’ Φιλιπ. δ’ 13). Με βοηθό λοιπόν τον Χριστό, σίγουρα θα κατακτήσουμε τους ουρανούς.