Το "πάντρεμα" της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου θα υποστηρίξουν φέτος από κοινού, το ΕΚΕΒΙ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ, στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας, στο Μόντε Κάρλο, από 7 έως 9 Απριλίου, όπου πηγαίνουν παραγωγοί από όλο τον κόσμο για να αγοράσουν τα δικαιώματα βιβλίων προς μεταφορά στη μεγάλη οθόνη.

Στο Φόρουμ και σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς, τρεις από τους μεγαλύτερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους -Καστανιώτης, Κέδρος, Παττάκης-, προτείνουν δεκαπέντε ελληνικά βιβλία που μπορούν να μεταφερθούν στον ξένο κινηματογράφο.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και την ανακατασκευή (remake), δέκα ελληνικών ταινιών που το σενάριό τους βασίστηκε σε μυθιστόρημα ή διήγημα.

Συγκεκριμένα, στο νεοσύστατο τμήμα Αγοράς Ανασκευασμένων Ταινιών (The Remake Film Market), του Φόρουμ του Μόντε Κάρλο -όπου το 2007 η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα- οι ταινίες που προτείνει η Ελλάδα, για ανακατασκευή από ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς είναι: οι "Μικρές Αφροδίτες", σκηνοθεσίας Ν. Κούνδουρου, βασισμένη στο ειδύλλιο "Δάφνις και Χλόη" του Λόγγου, Happy Day σκηνοθεσίας Π. Βούλγαρη από το μυθιστόρημα "Ο Λοιμός" του Α. Φραγκιά, η "Καγκελόπορτα" του Δ. Μακρή, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Α. Φραγκιά, "1922", σκηνοθεσίας Νίκου Κούνδουρου, από το μυθιστόρημα "Το νούμερο 31328" του Ηλία Βενέζη, "Η κάθοδος των εννιά", σκηνοθεσίας Χρ. Σοπαχά από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θ. Βαλτινού, "Η τιμή της Αγάπης", σκηνοθεσίας Τώνιας Μαρκετάκη από τη νουβέλα "Η τιμή και το χρήμα" του Κ. Θεοτόκη, "Απ΄το χιόνι", σκηνοθεσίας Σ. Γκορίτσα από το διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου, "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού", σκηνοθεσίας Ντ. Δημόπουλου από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ίδιου , "Delivery", σκηνοθεσίας Ν. Παναγιωτόπουλου βασισμένο στο βιβλίο του Μισέλ Φάις "Η πόλη στα γόνατα" και "Hardcore" σκηνοθεσίας Ντ. Ηλιάδη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αλέκας Λάσκου.

Όσο για τα δεκαπέντε μυθιστορήματα και νουβέλες που έχουν "δυναμική" να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη στο εξωτερικό, είναι τα εξής:

Από τις εκδόσεις "Καστανιώτη", το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη “Ελένη ή ο κανένας”, της Ιωάννης Καρυστιάνη “Κοστούμι στο χώμα”, της Ευγενίας Φακίνου “Η μέθοδος της Ορλεάνης”, του Μιχάλη Φακίνου “Αμερικάνικη Κραυγή” και της Κατερίνας Καριζώνη “Τσάι με τον Καβάφη”.

Από τις εκδόσεις "Κέδρος", το “Μπαρ Φλωμπέρ” του Αλέξη Σταμάτη , “Η Αναζήτηση” του Νίκου Θέμελη, “Αθώοι και φταίχτες” της Μάρως Δούκα, “Ενας σκούφος από πορφύρα”, επίσης της Μάρως Δούκα και “Εγώ και ο θείος Χάρις” του Κλέωνα Αρζόγλου.

Από τις εκδόσεις "Πατάκη", το "Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα", της Μάιρας Παπαθανασίου, η "Συγχώρεση" της Σώτης Τριανταφύλλου, "Η εξαφάνιση της Ντόροθι Σνοτ" του Πέτρου Χατζόπουλου, η παιδική νουβέλα "Τζιοκόντα" του Νίκου Κοκάντζη και το βιβλίο-παιχνίδι "Το σοφό βιβλίο της Σουμουτού" της Βάσως Ψαράκη.