Ρεπορτάζ Κατερίνα Μυλωνά

Αφιερωμένο στους άγνωστους ηγέτες της νέας γενιάς είναι το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Ζητούνται Αλχημιστές» , η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ-ΤΑΚ στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από το νομάρχη Ηρακλείου, κ. Δημήτρη Σαρρή, εκπρόσωποι από την πολιτική ζωή του τόπου, πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών αλλά και πλήθος κόσμου.

«Με πάει πολύ το ελευθεριακό, δημιουργικό, ανοικτό χάος του Ηρακλείου», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας του βιβλίου.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης χαρακτήρισε πολύτιμες τις συζητήσεις που γίνονται κάθε φορά στο Ηράκλειο, με αφορμή την παρουσίαση του εκάστοτε βιβλίου του. «Μια ετήσια ρουτίνα, ετήσια τελετουργία. Είκοσι χρόνια, είκοσι συζητήσεις στο Ηράκλειο, πάντα πολύτιμες», δήλωσε. Στην πόλη μας αισθάνεται μια μεγάλη και βαθιά οικειότητα καθώς «με πάει πολύ, αυτό που λέμε, το ελευθεριακό, δημιουργικό, ανοικτό χάος του Ηρακλείου, μου ταιριάζει απόλυτα. Κι έτσι νιώθω σα ψάρι στα νερά μου, από παλιά πιο πολύ από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας», τόνισε.

Με το βιβλίο του «Ζητούνται Αλχημιστές» ανοίγει το μαύρο κουτί των ηγετικών φυσιογνωμιών του παρελθόντος και του μέλλοντος ενώ το αφιερώνει στους άγνωστους ηγέτες της νέας γενιάς.

«Αποδεικνύω ότι ηγέτης γίνεσαι όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της Ιστορίας, όταν το εσωτερικό σου κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της Ιστορίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται τα πορτρέτα δεκάδων ηγετικών φυσιογνωμιών, παλαιών και νεότερων, από τον Περικλή ως το Γιώργο Παπανδρέου, από όπου μπορεί κανείς να αντλήσει αρνητικά και θετικά μαθήματα.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης θεωρεί ότι, ακόμα και στις μέρες μας, είναι εφικτό κάποια άτομα να ξεχωρίσουν και να πάρουν το χρίσμα του ηγέτη. «Πάντα όσο υπάρχουν άνθρωποι, όσο υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία κάποιοι θα ξεκόβουν και θα ξεχωρίζουν από το πλήθος και θα εκπληρώνουν αυτό που λέμε ηγετική λειτουργία σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στα Γράμματα, τον πολιτισμό, την επιστήμη», υποστήριξε.

Για το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη μίλησε ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, κ. Νίκος Μπελιβάνης.

«Είναι χαρά και τιμή για το Ηράκλειο ότι ένα κορυφαίο στέλεχος της αντίστασης, ένας πολιτικός, ένας διανοούμενος, ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι σήμερα μαζί μας», τόνισε.

Ο κ. Μπελιβάνης σχολίασε τον τίτλο του βιβλίου λέγοντας ότι «παραπέμπει στην έννοια της ηγεσίας. Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από την νέα γενιά, πολλούς ηγέτες σε όλα τα επίπεδα, στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη, την τέχνη αλλά και στην οικογένεια». Πρόσθεσε ακόμα, ότι στο βιβλίο ο συγγραφέας αναλύει, με παραστατικό τρόπο, τα χαρακτηριστικά του ηγέτη του 21ου αιώνα.

«Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά γλαφυρό, διαβάζεται εύκολα, πυκνό με πολλές νέες ιδέες και το συστήνω σε κάθε Ηρακλειώτη», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Μπελιβάνης συμπλήρωσε ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης περιγράφει και αναλύει ένα μεγάλο αριθμό ηγετών στην Ιστορία από τον Περικλή,το Τζόρτσιλ, το Λένιν, το Στάλιν, τον Κλίντον, τον Μπλερ, τη Θάτσερ, τους Παπανδρέου, τον Καραμανλή και το Σημίτη «με μια διαισθητική ματιά, με ένα τρόπο, ο οποίος συναρπάζει».