Αύξηση προς τα 65 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε χθες το πετρέλαιο, καθώς η κατάσταση στη Νιγηρία και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ιράν και της Δύσης προκαλούσαν ανησυχίες για πιθανά προβλήματα στην παραγωγή.

Το πετρέλαιο τύπου Brent , παράδοσης Μαρτίου, σημείωνε άνοδο 35 σεντς στα 63,53 δολάρια το βαρέλι, μετά από κέρδη 58 σεντς που κατέγραψε τη Δευτέρα.

Το αμερικανικό αργό, παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχυόταν 88 σεντς στα 64,80 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα δεν διαπραγματευόταν λόγω του εορτασμού της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η παραγωγή της Νιγηρίας, της όγδοης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου, απειλείται από τις εκδηλώσεις βίας στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Δέλτα, ενώ η κατάσταση στο Ιράν συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας.

Εντωμεταξύ αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2006 προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, εκτιμώντας πως η ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο στην Κίνα σε συνδυασμό με την ισχυρότερη κατανάλωση στις ΗΠΑ θα θέσουν σε δοκιμασία την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ.

Στην πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του, το ενεργειακό παρατηρητήριο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 2,2%, μετά την αύξηση κατά 1,3% που κατεγράφη το 2005.

Διατήρησε δε αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης το 2006 (κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).

Η ΙΕΑ εκτιμά -έστω και με επιφυλάξεις- ότι επιπλέον ποσότητες αργού από τον ΟΠΕΚ θα επιτρέψουν τη διάθεση στην παγκόσμια αγορά επιπλέον 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, ενώ προβλέπει επιτάχυνση της προσφοράς από τις εκτός του καρτέλ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ - λιγότερη από 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - είναι «κάτω από τα επίπεδα άνεσης».

Η IEA αναθεώρησε προς τα άνω την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ το 2006, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει σε 28,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 200.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα σε σχέση με το 2005.

Η προσφορά ανήλθε πέρυσι σε 84,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, υψηλότερη από τη ζήτηση που έφτασε τα 83,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 90.000 βαρέλια λιγότερα από την αρχική εκτίμηση, καθώς η κατανάλωση στις ΗΠΑ εξασθένησε μετά τους κυκλώνες Κατρίνα και Ρίτα.