Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ περίπου. Το συνολικό μέγεθος του Ενυδρείου σχετίζεται με την εγκατάσταση πολλών δεξαμενών-ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων). Έτσι, έγινε δυνατό να φιλοξενηθούν οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, τοννοειδή κλπ), να υπάρχει ο αναγκαίος ζωτικός χώρος για τα φιλοξενούμενα είδη όπως επίσης να γίνει εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους.

Ο επισκέπτης που φτάνει στο Ενυδρείο αντικρίζει κατʼαρχήν ένα μοντέρνο κτίριο που ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του παραπέμπει σε πλοίο με στραμμένη την πλώρη του προς τον δυτικό ορίζοντα της θάλασσας. Μετά την είσοδό του στον εκτεταμένο χώρο υποδοχής μπορεί να επιλέξει να περιηγηθεί στο χώρο των ενυδρείων–δεξαμενών, να απολαύσει φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο ή στο snack bar, να παρακολουθήσει προβολές ή εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, να αγοράσει αναμνηστικά, διακοσμητικά ή εκπαιδευτικά προϊόντα από το κατάστημα και τέλος αν επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η περιήγηση υπολογίζεται ότι θα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30ʼ αν ο επισκέπτης επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων. Τα μεγέθη του χώρου αυτού σχετίζονται με τη διαδρομή σε μια θαλάσσια σκηνογραφία μήκους 1 περίπου χιλιομέτρου, όπου εκτίθενται 4.000 οργανισμοί στις πολυάριθμες δεξαμενές του, συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων.

Το Ενυδρείο απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, οικογένειες και κυρίως παιδιά, σχολεία, συλλόγους, στα ερευνητικά πνεύματα, στους ρομαντικούς, στους φυσιολάτρες, στους ειδικούς και σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να περάσουν μια ξεχωριστή μέρα.