Ρεπορτάζ Αννα Παπαδοκωστάκη - Κώστας Μπογδανίδης

Θα εγκαινιάσει το Ενυδρείο στο ΙΘΑΒΙΚ και θα εξαγγείλει το Διαμετακομιστικό Κέντρο στο Τυμπάκι και το νέο αεροδρόμιο

Μεγάλα έργα της Κρήτης αναμένεται να εξαγγείλει από το Ηράκλειο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος προγραμματίζει να επισκεφτεί την περιοχή στις 17 Δεκεμβρίου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σχεδιάζεται καταρχήν για τον επόμενο μήνα με αφορμή και τα εγκαίνια του νέου ενυδρείου που κατασκευάστηκε από το ΙΘΑΒΙΚ στην πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών.

Προχθές το πρωί επισκέφτηκαν το ενυδρείο-από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο - ο γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας κ. Γιάννης Τσουκαλάς και ο περιφερειάρχης κ.Τσόκας όπου είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις, συνομίλησαν με τον διευθυντή κ.Παπαδάκη και συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τα εγκαίνια του πολύ μεγάλου αυτού έργου. Η καταρχήν ημερομηνία που κλείστηκε είναι η 17η Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο, που φαίνεται πως οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού βολεύουν στο να παραστεί.

“Η ημερομηνία αυτή καταρχήν μοιάζει να είναι σίγουρη, αλλά είναι κάτι που θα φιξαριστεί τις επόμενες ημέρες”, είπε στην “Π” κυβερνητικό στέλεχος μεταφέροντας το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για το συγκεκριμένο έργο.

Και για κάθε έργο που άπτεται της τεχνολογίας και των επιστημονικών επιτευγμάτων της χώρας.

“Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει πρόσφατα επισκεφτεί και πάλι το Ηράκλειο με αφορμή την εγκατάσταση του ευρωπαικού οργανισμού για την ασφάλεια των δικτύων , του ΕΝΙΣΑ”, λέει το ίδιο στέλεχος που υπογραμμίζει ότι ο κ. Καραμανλής έχει ενδιαφερθει προσωπικά για την εξέλιξη των έργων στην πρώην βάση.

Εννοείται πάντως ότι η κάθοδος Καραμανλής θα συνδυαστεί και με την εξαγγελία άλλων σημαντικών έργων για την Κρήτη. Στην ατζέντα καταρχήν του πρωθυπουργού είναι:

• Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι για το οποίο ο κ.Καραμανλής θα αναφερθεί βασικά στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το έργο και στον τρόπο(αυτοχρηματοδότηση) που αυτό θα γίνει. Οι λεπτομέρειες θα εξηγηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς

• Το νέο λιμάνι-διαμετακομιστικό κέντρο στο νότο και προφανώς στο Τυμπάκι που ενδιαφέρει πολύ τους Κινέζους. Είναι μια συμφωνία που σχεδόν έχει κλείσει και δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την αποδέσμευση του στρατιωτικού αεροδρομίου από πλευράς υπουργείου άμυνας.

• Και φυσικά την αναβάθμιση των οδικών αξόνων της Κρήτης με επιπλέον χρηματοδοτήσεις.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες στην “Π” ότι «για το μεν λιμάνι στο νότο φαίνεται ότι τα πράγματα οδεύουν σωστά και σύντομα θα έχουμε την επένδυση εάν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, αλλά για τα άλλα πριν τις ανακοινώσεις οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί”.

Κι εξηγούσαν ότι “ειδικά για το αεροδρόμιο πρέπει να μην μείνουμε στην “πολιτική απόφαση”, αλλά να εξηγηθεί στον κόσμο ποιος θα αναλάβει το κόστος, τα του δρόμου προς το αεροδρομιο, πώς θα προχωρήσει το έργο, τι θα γίνει το παλιό αεροδρόμιο κ.λπ.

“Πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη πριν βάλουν τον πρωθυπουργό να κάνει μια εξαγγελία στον αέρα. Και αυτό σας διαβεβαιώνω ότι συζητείται στο υπουργείο Μεταφορών, να μην υπάρχουν κενά, να μην είναι όλα αυτά λόγια του αέρα» τονίζει.

Επίσης τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι πριν γίνουν εξαγγελίες για τους άξονες πρέπει αν δοθούν τα στοιχειώδη κονδύλια για τους δρόμους της Μεσαράς και της Βιάννου.

“Το μεγάλο πρόβλημα είναι τώρα για τη Βιάννο διότι ο δρόμος της Μεσαράς έχουμε αποφασίσει να ενταχθεί στο κεντρικό τομεακό του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης”.