Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή με μεγάλες απώλειες και… «αιμορραγία» στα δημόσια έσοδα από τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σε τέτοιο σημείο δε, που να προκαλείται “κλυδωνισμός” και αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη τεράστα προβλήματα βιωσιμότητας στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη διενέργεια σαρωτικών ελέγχων σε 212 σημεία του Λεκανοπεδίου που πωλούνται κινέζικα προϊόντα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες του ανταγωνισμού και εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία από όσους εισάγουν και εμπορεύονται προϊόντα από την Κίνα. Στόχος, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, δεν είναι να τεθούν αθέμιτα εμπόδια στις κινέζικες εισαγωγές, αλλά να διαφυλαχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι από τυχόν αθέμιτες ή παράνομες πρακτικές και συμπεριφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε., μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την εισαγωγή των κινέζικων προϊόντων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, για την οποία διαπιστώνεται ότι η παραγωγή της σε μακό μπλουζάκια (T-shirts) μειώθηκε κατά 12% τους πρώτους μήνες του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στην Πορτογαλία, η μείωση της παραγωγής μακό - εξαιτίας της κινέζικης «εισβολής» - φθάνει το 30%-50%.



270 κινέζικα μαγαζιά



Οι εντολές του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη για πάταξη της φοροδιαφυγής θα εφαρμοσθούν σε πρώτη φάση σε 270 κινέζικες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ελεγχθεί σε πρώτη φάση από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και έχουν διαπιστωθεί σημαντικές παραβάσεις. Για τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες στερούν ουσιαστικά σημαντικό τζίρο από τις υγιείς εγχώριες εμπορικές επιχειρήσεις, έχει ζητηθεί να εφαρμοσθούν πληρως οι διατάξεις του νόμου που προβλέπει την αναστολή των καταστημάτων μέχρι και τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, η ΥΠΕΕ σκοπεύει να ελέγξει περίπου 3.000 κινέζικες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τις επιχειρήσεις αυτές εκπροσωπούν δώδεκα Κινέζοι μεγαλέμποροι που δραστηριοποιούνται κυρίως στη γειτονική Ιταλία. Φορολογικά δε υποστηρίζονται στη χώρα μας από συγκεκριμένα λογιστικά γραφεία, τα οποία με επιτήδειες εγγραφές αλλά και συναλλαγές “κάτω από το τραπέζι,” μεσολαβούν για να εμφανίζονται νομοταγείς στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας της ΥΠΕΕ, ότι μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 270 επιχειρήσεις κινέζικων συμφερόντων- εκ των οποίων οι 32 είναι μεγάλες εισαγωγικές- διαπιστώθηκε πληθώρα φορολογικών παραβάσεων οι οποίες και κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αθηνών. Παρά ταύτα, αν και έχουν καταλογισθεί πρόστιμα άνω των 6,5 εκατ. ευρώ, εν τούτοις δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα! Οι δε παραβάτες έχουν γίνει «άφαντοι» για τις φορολογικές Αρχές, καθώς μετακινούνται διαρκώς αλλάζοντας συνεχώς επωνυμία στα μαγαζιά τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της «περίεργα» ευνοϊκης αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι κινέζικες επιχειρήσεις είναι το περιστατικό που αφορά παλαιότερη έρευνα (Νοέμβριος 2003) του τότε ΣΔΟΕ σε τέσσερις αποθήκες με κινέζικα προϊόντα. Κατά την έρευνα εκείνη είχαν εντοπισθεί και δεσμευθεί 560.000 τεμάχια ρούχων και παπουτσιών τα οποία δε συνοδεύονταν από κανένα παραστατικό. Οταν ρώτησε το ΣΔΟΕ τι πρέπει να κάνει με τα δεσμευμένα προϊόντα η απάντηση της Κεντρικής Υπηρεσίας ήταν να προχωρήσουν απλώς στη βεβαίωση των προβλεπόμενων προστίμων και να επιστραφούν τα προϊόντα!