Μία σημαντική προσπάθεια για την «έξοδο» των κρητικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, ξεκίνησε αυτές τις μέρες στην Κολωνία, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Είκοσι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της Κρήτης λαμβάνουν μέρος στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του κλάδου την Αnuga 2005 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κολωνία.

Tην έκθεση και τα Κρητικά περίπτερα επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγγ. Μπασιάκος, συνοδευόμενος από Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα και τους Διευθύνοντες Συμβούλους του ΟΠΕΓΕΠ κ. Κ. Βυζοβίτη και του ΟΠΕ κ. Π. Δρόσο.

Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων, είπε ο κ. Μπασιάκος, σ’ αυτή την έκθεση διεθνούς κύρους συμβάλλει στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε ένα ευρύ κοινό καταναλωτών εμπόρων. Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησής μας είναι η αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη προσαρμογή της χώρας μας στις νέες συνθήκες και εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., που θα ισχύσει από το 2006. Όταν δηλαδή, οι επιδοτήσεις δεν θα συνδέονται με τον όγκο της παραγωγής, όπως μέχρι τώρα, αλλά θα καταβάλλονται με βάση ιστορικά στοιχεία εισπράξεων των αγροτών, ενώ το τίμημα των αγροτικών προϊόντων θα προέρχεται πλέον αποκλειστικά από την εμπορική τιμή τους.

Τα κρητικά περίπτερα που καλύπτουν έκταση 250 τ.μ. επισκέφθηκε και το Σάββατο ο Γ.Γ της Περιφέρεια Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του γι΄ αυτό το πρώτο βήμα σ΄ αυτό το ελπιδοφόρο ξεκίνημα. «Είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη συμμετέχει τόσο οργανωμένα σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Τσόκας, ο οποίος διαβεβαίωσε τους Κρήτες επιχειρηματίες ότι «η Περιφέρεια θα είναι πάντα αρωγός και μάλιστα με την έννοια του πρωτοπόρου για να τους βοηθήσει ώστε να βγει μια όσο το δυνατό σωστή εικόνα της Κρήτης στο εξωτερικό. Ζητούμενο για εμάς, ανέφερε ο κ. Τσόκας, είναι να εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή πάνω σε σωστές βάσεις ώστε να μπορούμε πέρα από τον τουρισμό, πέρα από την κλασική τουριστική εικόνα του νησιού, να δείξουμε ότι η Κρήτη είναι ο ιδανικός τόπος για την διατροφή εξαιτίας των προϊόντων της»

Εξάλλου, ο Γ.Γ. έδωσε την διαβεβαίωση για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας και τη συνεχή βελτίωσή της ώστε κάθε χρόνο η παρουσία της Κρήτης και των προϊόντων της στο εξωτερικό να είναι μεγαλύτερη και ακόμα δυνατότερη.

Η έκθεση που αποτελεί μια κορυφαία ευκαιρία διαφήμισης και προώθησης των αγαθών της Κρητικής γης περνάει και ένα μήνυμα για όσους συμμετέχουν σε αυτήν. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Α. Καλαμπόκης, πρόκειται για μία «παρουσία αξιοπρόσεκτη που δίνει το στίγμα των προϊόντων και παράλληλα της ποιότητας και της διαφοροποίησής τους για να ανοίξουν νέες αγορές ενώ αποδεικνύει ότι μόνο συστρατευόμενοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στο συλλογικό αυτής της προσπάθειας και τα οφέλη της κοινής δράσης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Γιώργος Ξυλούρης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Συντονισμένα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης που έδειξε ένα τεράστιο ενδιαφέρον για αυτή την έκθεση, όλα τα επιμελητήρια και ο ΣΕΚ δίνουν ένα συνολικό “παρών” στην έκθεση ANUGA 2005. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε την αποδοχή των διεθνών πελατών για να αντλήσουμε δυνάμεις και για το μέλλον ώστε να έχουμε ακόμα πιο ισχυρή παρουσία σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις».

Τα συγχαρητήριά του προς το Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης εξέφρασε και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Τζανόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση ως την καλύτερη που έχει γίνει με τόσο δυναμική παρουσία από την Κρήτη. Ο ίδιος τόνισε εμφατικά ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος «για να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια μας και να κερδίσουμε και άλλους πελάτες από μεγάλες αγορές του εξωτερικού».