Της Μαρίας Θεοδωρίδου

Νέα σε ηλικία αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο με ταπεραμέντο και ταλέντο να χαρακτηρίζουν τις δισκογραφικές της δουλειές.

Η Ειρήνη Μερκούρη, μια από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες της νεολαίας, μια γυναίκα με λάμψη και ομορφιά που δηλώνει πως έχει αδυναμίες και ελαττώματα.

Η «Π» συνάντησε την Ειρήνη και η ίδια κατέθεσε τις απόψεις της για τον καλλιτεχνικό χώρο και τον ανταγωνισμό, ενώ μίλησε και για την προσωπική της ζωή.

Ερ: Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα στο μουσικό χώρο; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο καλλιτεχνικό χώρο;

Απ: Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο μουσικό χώρο ήταν πριν τέσσερα χρόνια, που τραγουδούσα μαζί με το Γιάννη Πάριο και τον Αντώνη Ρέμο.

Ερ: Υπήρξε κάποιο άλλο επάγγελμα που να σας εκφράζει περισσότερο, το οποίο όμως δεν είναι επικερδές σε αντίθεση με το τραγούδι;

Απ: Όχι το τραγούδι ήταν πάντα αυτό που αγαπούσα και αγαπώ πολύ, δεν το σκέφτηκα ποτέ από την πλευρά αυτή, ούτε με επηρέασε. Δεν έχω ψωνιστεί με τη δημοσιότητα ούτε με τα χρήματα που κερδίζω.

Ερ: Είστε από τους ανθρώπους που σχεδιάζουν το αύριο, βάζοντας κάποιους συγκεκριμένους στόχους; Πώς ονειρεύετε το μέλλον;

Απ: Βέβαια…αν δεν έχεις στόχους στη ζωή νομίζω πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην καθημερινότητα σου. Ορισμένους τους έχω πετύχει, άλλους ακόμα όχι.

Αυτό που ονειρεύομαι για το μέλλον είναι να είναι αρχικά καλά όλα τα πρόσωπα που αγαπώ, φυσικά να έχω την υγεία μου, να έχω πετύχει στο καλλιτεχνικό χώρο και να είμαι ευτυχισμένη με οτιδήποτε με κάνει να το νιώθω.

Ερ: Τι θα μπορούσε να σας κάνει να νιώσετε ευτυχισμένη;

Απ: Τώρα νιώθω ευτυχισμένη για παράδειγμα, γιατί ξέρω πως όλα ή σχεδόν όλα στη ζωή μου και στους δικούς μου κυλάν ομαλά.

Ερ: Πριν γίνεται γνωστή, είχατε κάποιο πρότυπο το οποίο θαυμάζατε και θαυμάζετε ακόμη ως άνθρωπο αλλά και ως καλλιτέχνη;

Απ: Θαύμαζα πολλούς καλλιτέχνες, θα έλεγα πως ήταν το κίνητρο για να γίνω τραγουδίστρια.

Άντρες και γυναίκες διαφόρων μουσικών ρεπερτορίων, με μεγάλη μουσική πορεία καθώς και νέους.

Ερ: Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα του χαρακτήρα σας, καθώς και ποιο το μεγαλύτερο προτέρημα;

Απ: Έχω πολλά ελαττώματα πρέπει να διαλέξω…;

Κάποιες φορές σκέφτομαι πάρα πολύ για να κάνω κάτι τόσο που με κάνει να χάνω την ουσία του.

Το προτέρημά μου η φωνή μου.

Ερ: Αναμφισβήτητα είστε μια πολύ όμορφη γυναίκα που σίγουρα δεν θα περάσει ποτέ απαρατήρητη. Σας έχει κάνει αυτό σας το χάρισμα να νιώσετε άβολα;

Απ: Αρχικά ευχαριστώ πολύ.

Είναι ωραίο να σε κοιτάν, να σε θαυμάζουν, δεν λέω πως δεν υπάρχουν στιγμές που νιώθω άβολα, αμήχανη…Ναι έχουν τύχει και τα δυο.

Είναι το ίδιο που ένιωθα και πριν γίνω γνωστή, φυσικά το ίδιο στο πώς εκδηλώνεται απλά τώρα ίσως συμβαίνει από περισσότερα άτομα. Όλες οι γυναίκες που το αντιμετωπίζουν αυτό νιώθουν. Έτσι νομίζω.

Ερ: Θεωρείτε πως στο επάγγελμά σας είναι αρκετό μόνο να έχεις καλή φωνή ή πρέπει να διαθέτεις γενικά ένα καλό σύνολο πραγμάτων;

Απ: Όλα χρειάζονται, αλλά κυρίως η φωνή, η προσπάθεια και η θέληση.

Ερ: Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να εργάζεται νύχτα;

Απ: Το ξενύχτι και η κούραση δεν έχει διαφορά αν είσαι άντρας ή γυναίκα, είναι το ίδιο, τουλάχιστον εγώ προσωπικά ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα μέχρι τώρα.

Ούτε ποτέ έχω φοβηθεί κάτι στη ζωή της νύχτας.

Ερ: Θα αφήνατε την καριέρα σας, για να δημιουργήσετε οικογένεια;

Απ: Θα αφήσω τη δουλειά μου όταν θα νιώσω έτοιμη και δεν θα μπορώ να δώσω άλλο πια στο χώρο αυτό. Δεν με επηρεάζει το αν θα θελήσω κάποια στιγμή να κάνω οικογένεια.

Ουσιαστικά δεν συμβαδίζουν, όμως δεν μπορώ για παράδειγμα σε δέκα χρόνια να πω πως δεν αγαπάω αυτό που κάνω και να αλλάξω εντελώς τη ζωή μου…ο Θεός ξέρει…θα δείξει το μέλλον.

Ερ: Πόσος μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός στο καλλιτεχνικό χώρο και πόσο δύσκολό είναι να διατηρείς το ενδιαφέρον του κόσμου;

Απ: Ναι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, αλλά άμα πιστεύεις στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι να φοβηθείς.

Εγώ κοιτάω τι κάνει η Ειρήνη.

Ερ: Πιστεύετε πως στο χώρο σας υπάρχουν φιλίες ή λυκοφιλίες;

Απ: Φυσικά και υπάρχουν λυκοφιλίες αλλά δεν με απασχολούν και δεν πιστεύω ότι είναι άξιες να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μου.

Η αδιαφορία είναι πολύ καλύτερη σε κάποιες καταστάσεις.

Ερ: Όταν βρίσκεστε στη σκηνή και τραγουδάτε, τι είναι αυτό που σκέφτεστε;

Απ: Είμαι εκεί, στο κόσμο, δεν σκέφτομαι τίποτα. Με ενδιαφέρει να κάνω τα άτομα που ήρθαν για να ψυχαγωγηθούν, να περάσουν καλά, με ό,τι καλύτερο μέσα από τον εαυτό μου και τη δουλειά μου.

Ερ.: Ποια από τις συνεργασίες που έχετε κάνει μέχρι τώρα θεωρείτε πως ήταν η πιο επιτυχημένη και ποιά πιο ευχάριστη για σας;

Απ: Αναμφισβήτητα Γιάννης Πάριος-Αντώνης Ρέμος, μέχρι τώρα δεν μπορώ να τη συγκρίνω με καμία άλλη.

Ερ.: Πώς σας φάνηκε η Κρήτη και ο κόσμος της;

Απ: Είναι κάτι το απίστευτο. Καταπληκτικός, με πολύ κέφι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ηταν κάτι που ειλικρινά δεν το περίμενα, ένας κόσμος που σου μεταδίδει μια θετική ενέργεια.

Ερ: Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Για τις εμφανίσεις μου το χειμώνα βρίσκομαι ακόμα σε συζητήσεις. Το σίγουρο είναι ότι θα εμφανισθούν σε κάποιο μαγαζί της Αθήνας.

Δισκογραφικά εδώ και λίγες εβδομάδες έχει κυκλοφορήσει το νέο CD με τίτλο «Άνετα».