Μια όμορφη ιστορία... 17 κεφαλαίων τελειώνει με πόνο! Οταν το 1988 ο Μανώλης Παπακαλιάτης πήρε την ομάδα του “Ηράκλειο” από το χέρι του β’ τοπικού και την ανέβασε στην Α1 το 1995, κανείς δεν θα περίμενε ότι το 2005 ο Κωνσταντίνος Καβάφης θα γίνεται επίκαιρος όσο ποτέ: “Κάθε προσπάθειά μου μια καταδίκη είναι γραφτή.

Κι είναι η καρδιά μου - σαν νεκρός - θα μένει. Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτού θα μένει. Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα”, ανέφερε στο “Η πόλις”.

Η ΚΑΕ ΟΦΗ/Ηράκλειο ένα χρόνο μετά την ένωση των δύο δυνάμεων μπάσκετ της πόλης, που χειροκροτήθηκε από παράγοντες, φορείς, βουλευτές, διότι θα έδινε ελπίδα και όραμα στο μπάσκετ της πόλης, της Κρήτης γενικότερα, διαλύεται με πόνο ψυχής και με αιχμές σε ανθρώπους που είχαν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια αλλά κώφευσαν. “Νιώθουμε ως Διοίκηση προδομένοι. Το λάθος μας ήταν ότι πιστέψαμε σε ανθρώπους που δεν έπρεπε”, είπαν μ’ ένα στόμα χθες στην ...επικήδεια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΑΕ Γιάννης Ράλλης και τα μέλη Γιώργος Πικράκης, Δημήτρης Περυσινάκης, καταλογίζοντας ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έφτασε η ομάδα στους επιχειρηματίες της πόλης που δεν βοήθησαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στους φορείς, στους βουλευτές με εξαίρεση τους κ. Μπαντουβά, Κεγκέρογλου, Στρατάκη που πρόσφεραν οικονομική βοήθεια στον Ερασιτέχνη ΟΦΗ που δεν προώθησε την αύξηση του Μ.Κ. και σε μέλη του Δ.Σ. της ΚΑΕ που τελευταία εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

“Η ομάδα οδηγείται σε λύση εκκαθάρισης. Αυτό σημαίνει διάλυση της ΚΑΕ με τον ΟΦΗ να αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα και το Ηράκλειο στη Β’ Εθνική εφόσον το δεχθεί το ιδρυτικό σωματείο, δηλαδή ο Ερ. Ηράκλειο. Αν όχι, θα πέσει στο τοπικό”, είπε ψυχρά χθες ο κ. Ράλλης αλλά ο ίδιος ξέρει τον πόνο του. “38 χρόνια ασχολούμαι με τον αθλητισμό, πρώτη φορά νιώθω τόσο άσχημα. Δεν είμαι μόνο στενοχωρημένος, αλλά πικραμένος και απογοητευμένος”, δήλωσε και ανέλυσε την όλη κατάσταση: “Λόγω χρέους μας 21.700 ευρώ στον πρώην αθλητή Δημήτρη Μακρή (σ.σ. είχε αποκαλύψει προχθές η “Π”) η Επιτροπή Επαγγελματικού ΑΘλητισμού μας αφαιρεί την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Λόγω φιλικής μου σχέσης με τον κ. Παπαλάκη, μας δόθηκε προθεσμία 10 ημερών μέχρι να εξοφλήσουμε την υποχρέωσή μας. Βέβαια, ακολουθούν και οι προσφυγές των Τσιριγωτάκη και Αγγελιδάκη. Αν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος καλύψουμε τα χρέη, η άδεια θα μας δοθεί ξανά, αλλά το αρνητικό είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην οργάνωση του τμήματος”. Και όλα αυτά για χρέη 400.000 ευρώ που υπάρχουν τώρα.

Το ποσό των 600.000 ευρώ έφτασαν τα χρέη της ΚΑΕ στο ξεκίνημα της περυσινής περιόδου και τα μισά απ’ αυτά ανέλαβε να καλύψει ο μεγαλομέτοχος κ. Παπακαλιάτης.

Ετσι λοιπόν με την προσδοκόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στα 600.000 ευρώ, υπήρχε το πλάνο να καλυφθούν και τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ των χρεών ενω άλλα τόσα θα έμεναν ως “προίκα” για τον προγραμματισμό της ομάδας.

Φευ όμως... “Από την αύξηση του Μ.Κ. μαζέψαμε 120.000 ευρώ αφού εκτός από τα μέλη της ΚΑΕ κανείς δεν βοήθησε για την προώθηση της αύξησης. Ολα τα “θα” που ακούστηκαν στην περυσινή σύσκεψη στο “Ατλαντίς” έμειναν "θα”. Μόνο ο κ. Παπακαλιάτης ό,τι είπε το έκανε. Δεν θέλω να προσάψω μομφή σε κάποια άτομα για το κατάντημα της ομάδας αλλά ό,τι προσπάθειες έκανε ο κ. Κουράκης ως μεγαλομέτοχος έπεσαν στο κενό και στο τέλος θέλησε να επιστρέψει τις μετοχές του ως φυσικό πρόσωπο . Ο Ερ. ΟΦΗ είχε ηθική δέσμευση να βοηθήσει στην αύξηση του Μ.Κ. αλλά δεν έκανε τίποτα και αυτό είναι το παράπονό του, όταν ξέρουμε τί σημαίνει ΟΦΗ. Ο κ. Πικράκης είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να βγει η ομάδα από την κρίση και την Τετάρτη είχαμε πει να έρθουν όλοι για να συζητήσουμε. Ο Ερ. ΟΦΗ μας απάντησε ότι δεν μπορεί όπως και ο Ερ. Ηράκλειο μιας και δεν είχαν τίποτα να προσθέσουν. Για τον Ερ. Ηράκλειο δεν έχουμε παράπονο διότι οι άνθρωποί του όλο αυτό το διάστημα ό,τι μπορούσαν έκαναν χωρίς να έχουν άμεση συμμετοχή. Και το γεγονός ότι δεν ήθελε να μετατραπούμε σε ΤΑΚ ήταν σωστό μιας και θα αναλάμβανε όλα τα χρέη.

Βέβαια, έτσι δεν πήραμε την επιχορήγηση (100.000 ευρώ) από την ΓΓΑ αλλά δεν φταίει”, είπε ο πρόεδρος της ΚΑΕ που μαζί με τους συνεργάτες του έχουν δώσει χρήματα στην ομάδα. “Είμαστε σε κακή οικονομική κατάσταση αλλά θα το ξεπεράσουμε. Στην Ιστορία θα μείνει η διάλυση της ομάδας και ότι η προσπάθεια του κ. Παπακαλιάτη από το 1988 πάει στράφι”, δήλωσε αποκαλύπτοντας ότι από τον Οκτώβριο έβλεπε αυτή την κατάσταση και ήθελε να παραιτηθεί αλλά δεν τον άφησαν τα μέλη του Δ.Σ. Μίλησε επίσης και για μέλη του Δ.Σ. λέγοντας ότι “τελευταία, μέλη του Δ.Σ. μας εγκατέλειψαν και ιδιαίτερα είμαι στενοχωρημένος με τον κ. Κουνενό ο οποίος μας έστειλε επιστολή και θέλει να επιστρέψει πίσω τις μετοχές του που είχε μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ερ. ΟΦΗ”.

Ο κ. Πικράκης συμπλήρωσε:

“Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε πάρει από ανθρώπους που μας είχαν επιλέξει και από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο “Ατλαντίς” έμειναν μόνο στα λόγια. Αν βρεθούν κάποιοι και θέλουν να συμβάλουν για να μην διαλυθεί η ομάδα, μπορούν και τώρα”.

Ο κ. Περυσινάκης τόνισε: “Όλο αυτό το διάστημα εμείς δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Χτυπήσαμε πολλές πόρτες για χορηγίες, αφιερώσαμε χρόνο αλλά...”. Και οι τρεις τόνισαν ότι αν η αύξηση του Μ.Κ. είχε επιτυχία, δεν θα υπήρχε πρόβλημα και εντός ημερών το Δ.Σ. της ΚΑΕ θα συνεδριάσει διότι...”σκεπτόμαστε την παραίτηση και το Πρωτοδικείο να ορίσει προσωρινή Διοίκηση”, είπε ο κ. Ράλλης που ευχαρίστησε τους φιλάθλους του ΟΦΗ για την συμπαράστασή τους.