Οδηγίες για την αντιμετώπιση του θρίπα της Καλιφόρνιας δίνει στους αμπελουργούς με ανακοίνωσή του το ΕΘΙΑΓΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως αναφέρει: “Ο θρίπας της Καλιφόρνιας στη βόρεια παραλιακή ζώνη παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις όσον αφορά στην εποχιακή εμφάνιση σε διάφορες περιοχές από χρονιά σε χρονιά, σε αντίθεση με τη Μεσαρά που ακολουθεί μια κανονικότητα.

Στη Μεσαρά εμφανίζεται από τον Απρίλιο και μεγιστοποιούνται οι συλλήψεις μέσα στον Ιούνιο. Για τη σωστή και έγκαιρη επέμβαση χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση. Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν καλλιεργητικά και χημικά μέσα. Κρίσιμοι μήνες επεμβάσεων είναι οι Ιούλιος και Αύγουστος.

Α. Καλλιεργητικά μέτρα

1. Επιμελημένη καταστροφή και απομάκρυνση των ζιζανίων από το αμπέλι, ιδιαιτέρως των θερινών ζιζανίων περιπλοκάδα, άγρια βλήτα και τσουκνιδόχορτο (σετάρια).

2. Περιορισμός του φυλλώματος στα πλάγια (κουρτίνα) και ανοίγματα στο κέντρο του πρέμνου για καλό αερισμό των σταφυλιών.

3. Κανονικές αρδεύσεις το καλοκαίρι, έτσι ώστε να περιορίζεται η βλαστομανία και να αποφεύγεται υγρασία κάτω από τα πρέμνα που ευνοεί την ανάπτυξη θερινών ζιζανίων.

Β. Χημικά μέσα

1. Οι εντομοκτόνες επεμβάσεις την περίοδο της άνθισης είναι άσκοπες, δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις σε ωφέλιμα έντομα.

2. Οι εντομοκτόνες επεμβάσεις τον Ιούλιο και Αύγουστο είναι οι πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ερυθράς δακτυλιωτής κηλίδωσης ιδιαίτερα όταν έχουν αρχίσει πριν το γυάλισμα. Την περίοδο αυτή πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη, διότι μπορεί να εκδηλωθουν σημαντικές προσβολές μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

3. Οι επεμβάσεις για την ευδεμίδα μπορεί να συνδυαστούν για σύγχρονη αντιμετώπιση των θριπών με κατάλληλα εντομοκτόνα.

4. Ο θρίπας της Καλιφόρνιας και ο θρίπας του κρεμμυδιού είναι περισσότερο υπεύθυνοι για τις πρώιμες προσβολές. Ο θρίπας του αμπελιού μπορεί να προκαλέσει όψιμες προσβολές όταν οι εβδομαδιαίες συλλήψεις στις μπλε κολλητικές παγίδες 10χ15 εκ. ξεπερνούν τους 20 θρίπες ανά παγίδα.

Η αποφυγή άσκοπων ψεκασμών συμβάλλει στη διατήρηση της ωφέλιμης πανίδας στους αμπελώνες.