Αυστηρότερα μέτρα στα λιμάνια όλης της χώρας ζητά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών με αφορμή και τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο υπουργός κ.Ανωμερίτης ενημέρωσε χθες τις διοικήσεις των μεγάλων λιμανιών ότι έχει εκδοθεί οδηγία από τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό (ΙΜΟ) για ένταση των μέτρων ασφαλείας τόσο στις λιμενικές ζώνες όσο και στα πλοία!

Πρόκειται για μια οδηγία του αμερικανοκρατούμενου International Maritime Organization η οποία έχει εκδοθεί εδώ και αρκετούς μήνες-ήξεραν καλά οι Aμερικάνοι τι θα γίνει στο Iράκ-και πολύ πριν αρχίσει ο πόλεμος ζητούσαν τη λήψη μέτρων.

«O υπουργός μας ενημέρωσε χθες για την οδηγία αυτή του IMO και είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα, κάτι που βεβαίως σημαίνει και υψηλό κόστος» είπε χθες στην «Π» ο διευθύνων σύμβουλος του OΛH κ. Γιώργος Aλεξάκης ο οποίος συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας την Κυριακή, στον Πειραιά.

Έτσι και το λιμάνι του Hρακλείου θα σχεδιάσει συγκεκριμένα πλάνα για τα μέτρα ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα μεγάλο μέρος της λιμενικής ζώνης θα έχει ελεγχόμενη πρόσβαση. Θα μπαίνει κάποιος είτε με κάρτα εισόδου είτε με εισιτήριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα το κόστος αυτών των μέτρων ασφαλείας να επιβαρύνει τους πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα τέλος ασφαλείας.

Χθες ο πρόεδρος της ΟΛΗ ΑΕ κ. Μανόλης Καρακωνσταντάκης και ο κ. Γιώργος Αλεξάκης συμμετείχαν σε σύσκεψη εργασίας υπό την προεδρία του κ. Γ. Ανωμερίτη Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του κ. Ν. Θωμόπουλου Γενικού Γραμματέα Λιμένων του ΥΕΝ και με την συμμετοχή των διοικήσεων των 12 μεγάλων λιμανιών.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη ήταν : η επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των προγραμματισμένων έργων σε κάθε λιμάνι, η εσωτερική οργάνωση και ολοκλήρωση της εταιρικής μορφής των Οργανισμών Λιμένων, και τα απαιτούμενα έργα προστασίας και μέτρα ασφαλείας στα Λιμάνια ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.