“Ολοι περιμένουν τη λήξη του πολέμου και αγωνιούν για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα. Η τουριστική κίνηση στην Κρήτη, τη φετινή χρονιά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες αλλά και από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί, με τις εκπτώσεις και τις προσφορές”.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας στην “Π” ο διευθύνων σύμβουλος στην Ελλάδα, του τουριστικού οργανισμού ITS-LTU κ. Θεόδωρος Μυλωνάκης.

Ο ίδιος μας είπε ότι πέρυσι, έκαναν διακοπές στην Κρήτη μέσω του ITS-LTU, 150.000 τουρίστες ενώ φέτος η μείωση στην κίνηση είναι δεδομένη.

Ερ: κ. Μυλωνάκη, τί περιμένετε την φετινή χρονιά και πόσο κόσμο διακινήσατε πέρυσι;

Απ: Από την γερμανική αγορά, το 2002 διακινήσαμε 100.000 άτομα. Από τις υπόλοιπες αγορές, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρωσία και Ελβετία, περίπου 50.000. Σύνολο 150.000 επισκέπτες.

Ερ: Οι εκτιμήσεις που κάνετε για τη φετινή σεζόν ποιές είναι;

Απ: Αυτή τη στιγμή από την Γερμανία, η μείωση φθάνει το 18%-20%. Από τις Ανατολικές χώρες περίπου -8% έως -10% και ευελπιστούμε ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα, με τις προσφορές της τελευταίας στιγμής.

Ερ: Πιστεύετε ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με πολύ μειωμένα νούμερα, συγκριτικά με το 2002;

Απ: Το θεωρούμε δεδομένο. Αν καταφέρουμε να είμαστε από -5% έως -8% κάτω, θα είμαστε ικανοποιημένοι.

Θα πρέπει να σας πω ότι στο γκρουπ μας, έχουμε και το κρουαζιερόπλοιο “Αϊντα”, που αρχίζει δρομολόγια στις 25 Απριλίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από πέρυσι. Το λιμάνι του Ηρακλείου, είναι η βάση του και οι πελάτες έρχονται και φεύγουν με τσάρτερ. Την μια εβδομάδα, κάνει Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Μύκονο, Ρόδο, Ηράκλειο, και την επόμενη εβδομάδα Ηράκλειο, Πορτ Σάιντ, Λεμεσό, Βηρυτό, Ατάλια, Ηράκλειο.

Ερ: Την περίοδο του Καθολικού Πάσχα πόσους τουρίστες περιμένετε από τον τουριστικό οργανισμό σας στην Κρήτη;

Απ: Περίπου 5.000 άτομα. Θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ καλύτερο νούμερο, αλλά λόγω του “παγώματος” των κρατήσεων, είχαμε λιγότερα τσάρτερ.

Ερ: Τον Μάιο, θα έχουμε κίνηση;

Απ: Τον Μάιο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν διακοπές. Δεδομένου και του “παγώματος” των κρατήσεων, θα δουλέψουμε πολύ με προσφορές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες θέσεις κενές, σε όλους τους τουρ οπερέϊτορς.

Από τις αρχικές συμφωνηθείσες τιμές, υπάρχουν μειώσεις από -15% έως -30%.

Ενας Γερμανός, μπορεί να κάνει τον Μάιο μια εβδομάδα διακοπές στην Κρήτη με 350-400 Ευρώ με ημιδιατροφή και φυσικά τα αεροπορικά εισιτήρια.

Αν θέλει μόνο το ξενοδοχείο, θα πληρώσει γύρω στα 120 Ευρώ, σε μονάδα 4 αστέρων με ημιδιατροφή. Οι προσφορές, δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα στην Αίγυπτο ή την Τυνησία, οι τιμές είναι κατά 20% χαμηλότερες από τις δικές μας.

Ερ: κ. Μυλωνάκη, κάποιοι τουριστικοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι φέτος, παρά την κρίση, θα “βουλιάξουμε” από τουρισμό. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Απ: Αυτές οι προβλέψεις είναι εκτός πραγματικότητας. Κι όσοι λένε αυτά τα πράγματα, δεν γνωρίζουν μάλλον, το τουριστικό προϊόν. Είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Ερ: Οι τουριστικοί επιχειρηματίες πρέπει να παίρνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες σε θέματα διαφήμισης;

Απ: Ασφαλώς. Αν περιμένουμε μόνο το κράτος, χαθήκαμε.

Ερ: Φέτος θα έχουμε και πάλι το φαινόμενο οι τουρίστες να μην βγαίνουν από το ξενοδοχείο, ξοδεύοντας χρήματα σε μπαρ, ταβέρνες κλπ., αφού έρχονται με πακέτα όπου όλα είναι πληρωμένα στην μονάδα που διαμένουν;

Απ: Βέβαια. Μην ξεχνάμε ότι έχει αυξηθεί το κόστος ζωής. Ενα καφέ να πιει κάποιος στο Ηράκλειο θέλει 3 Ευρώ, ενώ στη Γερμανία ο καφές κοστίζει 1,5 Ευρώ. Είμαστε πολύ ακριβότεροι από τις χώρες τις οποίες έρχονται οι πελάτες μας. Νομίζω, ότι οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών, πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψην τους και να μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους. Όλοι οι επαγγελματίες, πρέπει να το δουν αυτό το σοβαρό θέμα.

Ερ: Στην Κρήτη ποιές περιοχές έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση;

Απ: Κυρίως το Ηράκλειο (Μάλια, Χερσόνησος) και ακολουθούν το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Λασίθι.

Ερ: Το καλοκαίρι τί πληρότητες εκτιμάτε ότι θα έχουν τα ξενοδοχεία στην Κρήτη;

Απ: Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Περιμένουμε να δούμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, και ο φόβος μας είναι μην έχουμε τρομοκρατικά χτυπήματα. Με την νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί και εννοώ τις προσφορές, πιστεύω ότι θα φθάσουμε το 75%-80%.