Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θεωρεί τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως τον κύριο υπεύθυνο για την αποτυχία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Στην πολυσέλιδη αναλυτική έκθεσή του, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, ο κ. Ανάν καταγράφει όλα τα γεγονότα με λεπτομέρειες από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών το 1999, τη μετέπειτα διακοπή τους και τη συνέχισή τους με τις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, μέχρι το “ναυάγιο” της Χάγης.

Η έκθεση δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη και στους μονίμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ περιγράφει τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν, «αντικειμενικά», μεταφέροντας τις απόψεις των δυο ηγετών όπως είχαν παρουσιαστεί στην όλη διαδικασία, ενώ δεν παραλείπει να «δείξει» την Αγκυρα για την στήριξη που προσφέρει στον κ. Ντενκτάς.

Ο κ. Ανάν επισημαίνει την αλλαγή που είχε συμβεί στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, η οποία αναθεώρησε το δόγμα ότι «η μη λύση είναι λύση», επιδεικνύοντας καλή θέληση συνεργασίας και αποδεχόμενη κατ' αρχήν το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, όμως, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αναθεώρησε και πάλι τη στάση της, με αποτέλεσμα να στηρίξει την αδιαλλαξία του Ντενκτάς στη Χάγη.

Ο Κόφι Ανάν, μέσα από την περιγραφή του, επαινεί το ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, επιδεικνύοντας «θετική και ρεαλιστική προσέγγιση» του προβλήματος.

Την ίδια πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, ακολούθησε, όπως σημειώνεται, και ο νέος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που δεν έκανε ο Ραούφ Ντενκτάς, εκφράζοντας όμως κάποιες επιφυλάξεις (ασφάλεια, λειτουργικότητα του κράτους και την ανάγκη να γνωρίζει ο κόσμος για το τι θα ψήφιζε), οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί τότε στην γραπτή ανακοίνωση του κ. Ανάν.

Καταλήγοντας, ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από τις δυο πλευρές, επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιό του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση και για συνολική λύση του προβλήματος.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει το Κυπριακό, με σκοπό να εγκρίνει νέο ψήφισμα στις 10 Απριλίου, υιοθετώντας την έκθεση του Κόφι Ανάν.

Ο κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα θα εξεταστεί από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για το σκοπό αυτό την ερχόμενη Δευτέρα.

Η έκθεση, είπε ο εκπρόσωπος, σίγουρα θα επηρεάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα εργαστεί στη βάση του σχεδίου Ανάν προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό. Ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να ερμηνευθούν ως υπόνοια για επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές, αλλά το όλο πνεύμα της έκθεσης είναι καταδικαστικό για τον Ραούφ Ντενκτάς.